Random Post

Monday, 25 April 2011

OFFLINE UNTIL 30APRIL2011

Salam all..

LabiLabi nak gtau yang LabiLabi tak boleh nak update untuk dalam jangka masa ini sebab tengah exam..Maybe after 30 April i'll be back with Pulau Aman expedition :)..

See you soon..



Click Sini untuk tabung LabiLabi

Friday, 22 April 2011

YuYu Zulaikha : Ferrero Random GiveAway Sampai kebulan..


Ok dah tepek dah..hahaha..Tengok YuYu nie nak buat giveaway terdetik lak nak join..hehhehehehehe..

Muka Yuyu ni BOOLAT..Hehehe..sekian itu sahaja!tet!hahha

nak join click sini
Click Sini untuk tabung LabiLabi

Thursday, 21 April 2011

Personality LabiLabi

At a Glance

• Focused on tasks, persists until job is done.
• Detailed, meticulous and observant, quick to pick out abnormalities.
• Objective, but may appear detached.
• Faithful, trustworthy and devoted in long-term relationships.
• Exercises authority, takes ownership of responsibilities.
• Sees people as nice and friendly, not comfortable to wheel and deal.
• Less inclined to decide how and what needs to be done ahead of schedule.
• Less expressive verbally.
• Needs clear and thorough instructions, slow to act when uncertain.

While at Work

Mr NAIM is prepared to put in hard work moderately but he may at times prefer to work at his own pace.

Mr NAIM is relatively dependable to deliver results on time. He may sometimes be late in meeting deadlines.

Mr NAIM persists with a task until it is completed. Determination, commitment and perseverance are his strength; hence he can be depended upon to meet work obligations. Mr NAIM is suitable for long-term projects because he is sufficiently focused to see them through completion.

Mr NAIM is likely to be quality-conscious and achievement-oriented. He is motivated to produce work that is of a high standard. He is observant, quick to spot errors and critical where work is concerned. He is likely to be meticulous, careful and pre-occupied with detail.

Mr NAIM is an objective person who is impartial and rational. He speaks factually and often does not involve his own feelings and emotions. He may sometimes be perceived as distant or detached.

Although Mr NAIM is usually a sympathetic person, he may at times be selective about being involved in the personal problems of people.

Mr NAIM is friendly and outgoing when he is with friends although he may at times prefer to be quiet.

Mr NAIM is the sort of person who forms long term bonds and attachments. He is faithful, trustworthy, and devoted in such relationships. He tends to be trusting, dedicated and protective towards those he loves. Patriotism and sense of duty is a significant aspect of his character.

Taking ownership of His responsibilities and being accountable to higher authority are strong trademarks of Mr NAIM. He is responsible, courageous, commanding and forceful. However, others may see him as being territorial because he is likely to assert control over work situations. Mr NAIM will probably feel demotivated when not given enough responsibilities.

Mr NAIM is moderately concerned with prestige, rank and reputation.

Mr NAIM sees people as friendly, reliable and honest. He is trusting and believes what people say. He tends to be unsuspecting of people.s behaviour and motives. He is uncomfortable when he has to wheel and deal.

Mr NAIM's leadership qualities are moderate and he is sometimes able to get the support of people.

Mr NAIM is as keen to explore abstract concepts when the topic appeals to him and he is as interested to discuss theoretical issues as the average person.

Being less inclined to plan, Mr NAIM has the tendency to be disorganized, unsystematic and reactive to the situation. He may waste time and effort because he may end up having to rework his tasks due to lack of planning.

Mr NAIM is not an expressive person and may have difficulty expressing his ideas, thoughts or plans. His language ability may not be strong and he could be described as a person of few words.

Summary
You have received this report because you have completed your Personality Profiling on JobsCentral. You may or may not understand the information fully. However do take a moment to reflect bearing in mind that your decisions are based on these sub-dimensions. This report can help you understand yourself better once you start making use of the information. You can contact C-VAT at enquiries@c-vat.com for further assistance on interpreting this report. Consultation fees applies.




Personality test taken on : 22 April 2011
This report is generated on the JobsCentral.
www.c-vat.com
C-VAT® is a patented system and a registered trademark
Copyright © All Rights Reserved


Click Sini untuk tabung LabiLabi

Ini Blog Orang Berimankah?

Salam semua..

Tadi masa check nuffnang tadi terjumpalah satu kisah nie iaitu KEYWORD *So apa kena dengan KEYWORD?*

Ye la terasa blog ini macam blog untuk manusia-manusia beriman lak kan..hehehe..try tengok bawah..Siap ada Keyword untuk Surah an-Nisa ayat 78 lagi..hehehehe..Alhamdulillah..Ada jugak orang mencari hal-hal yang seperti ini dekat Blog Labi-Labi nie..

Keyword tentang kasut Frollic pun ade jugak tapi jangan risau sebab itupun Labi-Labi ade jual juga..Tapi kenapa tak ade tentang Louis Vuitton ek? LabiLabi jual beg itu jugak..ORI TAU YOU'OLS..Siap ada jenama COACH lagi tau..murah-murah tapi original la..

Keyword Blog Kutuk Melayu ade jugak..


Lelabi: Saje mosaic dekat tengah-tengah tu..segan nak tunjuk bilangan sebab terlampau sedikit sangat..hehee
Click Sini untuk tabung LabiLabi

Wednesday, 20 April 2011

Contest : Water For Elephants Giveaway



Q1 : LabiLabi nak jadi pelatih kambing..sebab nak bagi kambing itu dapat membuat aksi akrobatik dan boleh berjalan2 atas bola macam beruang..hehehe..You know it might be the first and ever job that people will do.. Goat Trainer it is awesome job?? :)

Q2: Robert Pattinson?Who is he?

Gotcha!! About Robert Pat "Things" I love his movie especially in Twilight..Former model Robert Pattinson sweeps everyone off their feet. He is the hottest guy and has won an award for that too. He sings great and his guitar playing tactics are awesome, he was even part of a band. He also have fantastic job in Harry Porter. Robert is a very cool guy. he looks very nice with Kristen and I think Robert and Kristen will make more movies together in future

List of movie that Robert Pattinson been in

1. every twilight movie 2008 2009 2010 2011 2012---- "Edward Cullen"
2. Harry Potter and the Goblet of Fire ---- "Cedric"
3. Little Ashes ---- "Salvador Dali"
4. How to be ---- "Art"
5.The Bad Mother's Handbook ---- "Daniel Gale"
6. The Haunted Airman ---- "Toby Jugg"
7. Vanity Fair ---- "Older Rawdy Crawley"
8. The summer house ---- "Richard"
9. Ring of Nibelungs ---- "Giselher"
10. Remember Me---- "Tyler"
11. water for elephants --- "Jacob"

P/S : Jadikanlah aku pemenang wahai marang kerapu marang kepunden Para-para pakguard Kilang-Kilang dan penjaga pondok-pondok sekalian..Anakanda meminta kerjasama Marang Kerapu Marang Kepunden sekalian..


I entered the Water For Elephants Giveaway for a chance to win a Water For Elephants book and a movie pass for two at http://www.pupuchik.com

Click Sini untuk tabung LabiLabi

Tuesday, 19 April 2011

Blog Labi-Labi Hilang

Salam semua..

LabiLabi nak mengadu nie..Tadi Labi-Labi kecut perut kot..Mana taknyer blog Labi-Labi hilang tanpa dikesan tengok gambar yang dekat bawah nie..

Blog yang ada terpaksa di " Mosaic " sebab takot kena saman :P

Anda nampak tak yang tertulis  " You are not an author if any blog yet, create not and start posting! "

WTF, WTH. WTJ *Tiada yang kena mengena antara fossil dinosaur dan fossil yang jenama itu*

Kes ini terjadi apabila Labi-Labi Blogwalking ke blog blogger yang lain..Tiba-tiba  muncul lak satu page yang agak asing jugak lah bagi Labi-Labi nie..Sorry terlupa nak print-screen habaq mai dekat hang..hehe..

Tapi dengan berkat gigih usaha yang jitu Labi-Labi berjaya recover kembali blog yang tak beberapa nak syok nie..Even Labi-Labi tahu Labi-Labi nie pemalu orang nyer *habaq dekat ang*

Tapi memula agak cuak dan tension jugak la..Penat-penat develop blog daripada tahun 2009 sampai sekarang baru nak naik sedikit demi sedikit Tup Tup google delete argghhh..tensionnye..Nasib baik pergi dekat customer care untuk blogger pastu isi yang mana patut then dia suh letak samaada nak wat verification via voice ke via message..Tapi perlu diingatkan anda perlu letakkan nombor telefon yang betul kalau tidak Google takkan dapat hantar verification number kepada anda..PADAN MUKE!

Click Sini untuk tabung LabiLabi

Monday, 18 April 2011

CEO of sweets-maker Ferrero dies in SAfrica



ROMEPietro Ferrero, the CEO of the Ferrero Group holding company that produces Nutella, Tic Tac mints and other confections and a scion of one of Italy's richest families died on Monday after falling from a bicycle while on a business trip in South Africa. He was 47.
Pietro Ferrero was also chairman of Ferrero S.p.A. the Italian branch of the family-run company and the heart of the candy and sweets maker empire.


The company's press office at headquarters in Alba, northwestern Italy, said Ferrero, a cycling enthusiast, was riding a bike on his usual training run on a road in Capetown when he fell off. It said it wasn't clear what prompted the fall.


With him on the business trip was his father, Michele Ferrero, who turned the company into an international sweets producer and invented successes including Nutella and Kinder in the 1960s and helped make the Ferreros a billionaire family that is now Italy's richest.


Ferrero's namesake grandfather Pietro started the company in 1942, supplying products for a pastry shop run by his wife, Piera, in Alba, in the region of Piedmont. Because it was hard to obtain ingredients for sweets during World War II, the elder Pietro Ferrero decided to exploit something Piedmont had in abundance — hazelnuts — and invented a confection using a sweet paste made from the nut.


The company's line of products went international under the leadership of Michele Ferrero, son of the founder, who was the driving force behind the company's international expansions, starting with Germany in 1956, and then moving into Eastern Europe, Russia and Latin America in the 1990s.


The euro6 billion (euro8.5 billion) revenue company has more than 20,000 employees worldwide.


Pietro Ferrero, began working in Ferrero Germany in 1985 after getting a university in biology, and then moved to company headquarters in Alba, working on technical and production matters.
In 1992, he took on the responsibility of managing operations in the European division of the Ferrero group.


At his death he was CEO of Ferrero International S.A., the Luxembourg-based holding group of Ferrero Group, and chairman of Ferrero, S.p.A., the Italian branch of the Group.
The family was Ferrero's only shareholder.


The company was proud about what it called its "social enterprises." These are local Ferrero plants in needier areas of the world, including South Africa, India and Cameroon, where local residents are employed and part of the revenue goes to fund education and health care for poor children.

 Pietro Ferrero, the CEO of the Ferrero Group holding 
Source : Yahoo News
Click Sini untuk tabung LabiLabi

Anjing itu Haram KAH?

Salam you all semua,

Entry Kali ini Labi-Labi nak bawa anda semua bincang tentang :-

Adakah anjing ini haram?
Sebelum itu jom kita tengok gambar di bawah ini..Tapi dinasihati anda supaya kosongkan minda dan berfikir sejenak adakah betu apa yang orang " Islam " dibawah ini buat..

Baby kumpulan Res2

Anak kepada Artis Malaysia

Adakah anjing ini haram dalam Islam?

Pemeliharaan anjing sebagai hobi atau pet.

Penjelasannya boleh saja ditemui dalam kitab yang masyhur, alHalal wal Haram fil Islam oleh Prof Dr Yusof alQardhawi yang telah lama diterjemah dan beredar dalam pasaran.

Kata alQardhawi, hukum membela anjing sebagai pet (hobi) adalah haram, yakni diharamkan oleh Rasulullah saw. Dalilnya: Dari Sufyan bin Abu Zuhair, bahawa Nabi saw bersabda," Barangsiapa memelihara anjing bukan untuk menjaga ladang atau ternak, maka setiap hari pahalanya berkurangan satu qirath." [Bukhari-Muslim dan semua ahli hadith yg lain] Inilah juga pendapat majoriti madzhab, antaranya Syafie, Hambali, Maliki dan Zahiri ( alMajmuu', IX/234)

Pemeliharaan Anjing Sebagai Penjaga Ladang atau Harta Benda

Merujuk kepada pandangan ulamak yang diatas pemeliharaan Anjing sebagai penjaga Ladang atau Harta Benda adalah diharuskan kerana anjing yang dibela itu ada satu keperluan dimana kita mahu anjing itu sama-sama menjaga kawasan ladang dan harta benda kita.


Pandangan Labi-Labi tentang isu Anjing

Labi-Labi pelik dengan sesetengah butthurt yang sewenang-wenangnya meletakkan hukum yang mengatakan memegang anjing ini hukumnya HARAM. Ini sama sekali tidak benar kerana tiada dalam satu dalil pun mengatakan anjing ini Haram dipengang. Jika kita memengang Anjing apa yang kita perlu buat adalah bersamak dan ia tidak mendatangkan dosa pun kepada kita.

Yang haram itu adalah memakan daging anjing atau daging babi dan sejenis dengan nya yang terang-terangan tertulis dalam hadith dan Alquran.

Kepelikan yang kedua yang Labi-Labi terfikir adalah apabila butthurts yang bercakap tentang memegang anjing ini haram tapi pernahkah mereka berfikir yang mereka itu lagi Haram kerana ber " butthurt " dengan manusia yang membuat dosa ataupun bersekongkol dengan butthurt lain bersama-sama menjayakan majlis dosa itu!

Tapi apabila terjadi seperti itu mereka dengan tangkas dan efficient menyangkal dakwaan itu. Sudah terang lagi mau bersuluh..

Kesimpulannya, pegang anjing tak haram cuma perlu samak sahaja tapi kalau bela suka-suka tak boleh la bhai..

Sumber Gambar: OhBulan, Ustaz Asyraf,
Click Sini untuk tabung LabiLabi

Sunday, 17 April 2011

Dinner Faculty Terakhir di UiTM Kedah Season Finale

Salam you olls..

Entry kali ini sambungan kepada entry yang sebelum ini Labi-Labi post.. Tajuk yang still sama tapi gambar jer yang berlainan..

Entry kali ini Labi-Labi nak post satu gambar yang julung-julung kalinya Labi-Labi mempersembahkan satu tayangan Anak Itek Tok We Mandi Dalam Parit terbitan KRU dan LabiLabi Media *Tiada kena mengena antara idup dan yang telah menjadi fossil*







Oke! Let's i make this thing clear ~

Actually perempuan dalam gambar bersama-sama Labi-Labi inilah Puan Labi-Labi ataupun nama scientificnya Ezzatul Aisha Bt Mokhtar..

Sekarang sudah terbongkarlah siapakah gerangan Mrs. LabiLabi kan kan kan?

*Credit to these pictures by Faiz Syafiq Ali *Jika Perlukan Khidmat JuruFoto BOLEH contact beliau..Service Percuma* HaHaHa
Click Sini untuk tabung LabiLabi

Saturday, 16 April 2011

Dinner Faculty Terakhir di UiTM Kedah

Salam semua..Seperti yang Labi-Labi janjikan kepada anda semua Labi-Labi nak post entry tentang gambar Labi-Labi pergi dinner kan?

Oke kali ini demi memuaskan hati dan jiwa raga Labi-Labi akan mempersembahkan satu koleksi gambar yang Labi-Labi hadiri itu..
Ni gambar Nasrul dan Alan..Labi-Labi saja buat jadi animated sebab seronok tengok..hehehe


 Gambar yang dekat atas nie Labi-Labi bersama-sama Nabila, Atiqah dan Syafiq bergambar bersama Cik Firdaus (tengah)


Ni pulak Muka termenung fikir Masa depan



Aman with Diana *Belakang itu Ila*

Sekejap je rasa da semester akhir dah


 Yeah!Kami menang hadiah kecemerlangan daripada Faculty..*Poyo jap*


Gambar ini Labi-Labi pun tak tahu bile lah Syafiq nie tangkap *poyo je wat2 taktau..padahal dia da posing dah*

Gambar diatas nie time Labi-Labi agak sebak jugak lah..*tak tahu sebak tu ape? Sebak itu adalah sejenis kuih yang ada nugget dekat dalam die..Warna kuih tu coklat kehijauan..*

Dan ditenangkan oleh rakan-rakan yang seperjuangan dengan Labi-Labi..Thx friends *HeHe*

LabiLabi bersama Penari Bollywood
Yang pakai selendang itu Mat Arep..Beliau bukannye Lembut..Tapi keras tau..Beliau sukakan bidang tarian pergh..dia menari sempoi beb!Beliau pakai baju macam tu sebab baru abis buat persembahan tarian Bollywood..*BELIAU BUKAN LEMBUT*

Inilah Syafiq Ali
Muka dia nie nak pasrah je kan..Muka nampak redha je dengan kematian Isteri 12 tahun yang lepas..*Oit itu hanya rekaan semata-mata*

 Yeah!Kami bouncer *Kelab Dangdut Generasi Tua Taksedar Diri Kuboq kata Mari Rumah Kata Pergi*

Gambar Class Labi-Labi

Click Sini untuk tabung LabiLabi

Friday, 15 April 2011

BEN ASHAARI GEGAR LAGI

Sekali lagi , aku nak GEGAR !! Tujuan ?? Aku nak kumpul seberapa banyak blog bermula hari ini ( KHAMIS - 14/04/2011 ) sehingga AHAD ( 17/04/2011 ) Tujuan ? Belum tau lagi .. Mungkin nak buat segmen berdasarkan blog tu.. atau apa apa je la... tapi takde hadiah tau .. sekadar untuk menambahkan lagi kenalan blogger ..

Ini adalah ikhlas .. nak join ke tak , terpulang .. tak perlu nak fikir buruk .. Tiada paksaan ... Semudah itu ...

Bagi yang berminat .. jom ... cam biasa .. buat satu entri ..
image
Sila letak header
Tajuk : BEN ASHAARI GEGAR LAGI dan linkkan ke entri ini
Lagi ?? tu jeee.. tak susah ponnnn .. kan kan ?
Tutup ? Ahad nanti .. Ops.. TOLONG PASTE URL SEKALI SAJA YER !!

Click Sini untuk tabung LabiLabi

Thursday, 14 April 2011

LabiLabi berada Di Penang

Salam you ols..

LabiLabi nak habaq mai dekat hangpa semua yang LabiLabi da sampai PENANG dah!hehe
LabiLabi macam nak update gambar yang pergi dinner Faculty and Majlis Makan Malam Penghargaan Jawatankuasa Perwakilan Kolej (JPK) pada 14 APRIL 2011 semalam..

Tapi Dinner Faculty tu 9 April 2011 yang lepas

Tapi takpe biaq Labi-Labi selit sekeping gambar dinner faculty haritu..


Click Sini untuk tabung LabiLabi

Wednesday, 13 April 2011

Birth Defect

Salam Semua..

Entry kali ini Labi-Labi nak share dengan hangpa semua satu entry yang LabiLabi kopipes daripada blog CikHazwani .

Tujuan Labi-Labi kopipes benda ni bukan ape..Labi-Labi mana lah nak belajar benda-benda macam ini sebab tu la Labi-Labi kopipes je..

Lagipun author sebenar entry ini belajar pasal benda-benda macam nie..Gila apa nak Labi-Labi tulis kang salah merata terberak-berak nak menjawab.. !

DOWN SYNDROME




a) Hidung - takde tulang hidung. ada hidung kecil comel jek.

b) Garisan kat tapak tangan tu lurus jek. dipanggil simian crease.


 simian crease

c) Kaki - jarak yang luas antara ibu jari kaki dengan jari kaki yang kedua tu (ekk, jari telunjuk kaki ke??)

d) Mata - upward slanting eyes =  matanya tak selari..macam menaik sikit antara mata dari sebelah hidung ke mata sebelah telinga tu. kalau normal, mata kita selari je. Tak caya, cuba tengok cermin. :)

 upward slanting eyes

-
-


KLINEFELTER'S SYNDROME





a) Selalunya jadi kat male newborn ( 1 : 500-1000).

b) Penis - kecik, firm. Pubic hair dia tumbuh macam pompuan (V shape).

c) Gynecomastia - breast jadi besar (lelaki ye, bukan pompuan).

d) Pertumbuhan body yang abnormal - contohnya macam long legs, tapi short trunk.



klinefelter's syndrome

-
-


TURNER SYNDROME





a) Terjadi kat pompuan sahaja - lack of normal sexual development at puberty.

b) Takde period (menstruation).

c) Poor breast development - jarak yang luas antara sebelah nipple dengan nipple lagi satu.

d) Webbed neck - ada extra skin yang berlapis-lapis (macam menggelebeh) di sekeliling leher.

e) Strabismus  - lazy eye.

f) Scoliosis - tulang belakang sedikit bengkok.



turner syndrome

-
-


EDWARD SYNDROME




a)  Selalunya gugur (abort) sebelum lahir. Kalau ada live birth pun, 1 : 3000 je.

b) Tangan - clenced hands + overlapping fingers.

c) Mulut, kepala kecil.

d) Leher pendek.

e) Time baby - nanges lemah je (weak crying).

e) Omphalocele - bila lahir je, usus kat luar badan.



omphalocele - usus budak ni kat luar badan, tapi still dalam sac (kantung).
baby ni bukan edward syndrome ye, aku nak tunjuk 'omphalocele' tu je..

-
-


PATAU SYNDROME



a) Detect bila baby lahir berdasarkan structural birth defects dia.

b) Poor neurological performance - berkaitan dengan sistem saraf yang lemah.

c) Takde eyebrows.

d) Microcephaly - bahagian kepala kecil compared to kepala budak lain yang sebaya. 

microcephaly


e) Cleft lip and palate -  birth defects that affect the upper lip and the roof of the mouth.



cleft lip and palate 



 patau syndrome

-
-

Oke la kot, thanks for reading. :) :)

Nota kaki : Sekali lagi maaf kalau bahasa pasar digunakan kat sini. Sumber ini tidak la disahkan benar 100%, hanya berdasarkan pembelajaran aku saja. Aku juga ada mencilok gambar + info dari pakcik gugel. Kalau ada salah silap, sila gtau ye.. Insyaallah, aku akan betulkan.



Click Sini untuk tabung LabiLabi

Monday, 11 April 2011

Ketagih Makan Kusyen SOFA


BRADENTON, Amerika Syarikat (AS) - Seorang ibu kepada lima orang anak, Adele Edwards didapati mengalami sejenis gangguan pelik yang dikenali sebagai Pica kerana dia gemar memakan kusyen sofa.
Pica merupakan gangguan yang sering dialami oleh kanak-kanak dan ibu mengandung yang kekurangan nutrien tertentu. Ia boleh menyebabkan mereka suka memakan benda-benda seperti kapur tulis, duit syiling, bateri dan tanah.
Dia yang berasal dari Bradenton, Florida Amerika Syarikat (AS) dikatakan telah memakan kusyen selama 21 tahun. Adele dilihat cuba mendapatkan bantuan selepas masalahnya itu sudah tidak dapat dikawal.
"Sejak beberapa tahun lalu, saya sudah makan tujuh sofa. Saya membuka zip alas kusyen dan memakannya. Apabila sudah makan, saya sukar untuk berhenti. Kini, doktor memberitahu jika saya meneruskannya, ketagihan ini akan membunuh saya," katanya.
Adele mengakui tabiat peliknya itu berlaku kerana tertekan sewaktu ibu bapanya mahu bercerai ketika dia baru berusia 10 tahun. Kini, dia memakan kusyen sebanyak 15 kali sehari. Adele terpaksa mendapatkan rawatan terapi dan hipnosis demi menghilangkan ketagihan luar biasa itu. - Agensi


WTHECK..perempuan ini kenapa tah?Apa masalah dia sampai kusyen pun dia nampak sedap? Adakah rasanya seperti ikan goreng ataupun coklet yang bersalut kari *ade ke?kalau takde nanti LABILABI nak jual*
Click Sini untuk tabung LabiLabi

Gunting Dalam Perut Wanita


SAO PAULO, Brazil - Sebilah gunting besar tertinggal di dalam perut seorang wanita, Veronika Cruz selama tiga tahun selepas dia menjalani pembedahan, lapor sebuah akhbar kelmarin.

Gunting itu tertinggal semasa dia menjalani pembedahan untuk memindahkan ovarinya di sebuah hospital di sini.

Selepas pembedahan itu, dia mengadu terdapat sesuatu dalam perutnya sehingga mengakibatkan dia pengsan namun beberapa doktor menafikan dakwaan Cruz.

Namun, selepas ujian sinar X menunjukkan gunting tersebut, Majlis Perubatan Sao Paulo berjanji akan melakukan siasatan. - Agensi
Click Sini untuk tabung LabiLabi

Saturday, 9 April 2011

Short Update!

Salam semua...

Labi-Labi nak update pendek-pendek je kali ini nak ceritakan Labi-Labi ada program daripada pagi sampailah malam agak penat lah jugak..

Labi-Labi sebenarnya nak buat satu kejutan dekat teman wanita Labi-Labi that is Miss Ezzatul Aisha tapi tak tahu lagi samaada berjaya atau tidak kerana malam ini ade dinner untuk faculty kami..so hope berjaya!

*This is Schedule Post : Tandatanngan tidak diperlukan*

Click Sini untuk tabung LabiLabi

Trivia : Tentang Al-Quran

Salam sejahtera kepada semua pembaca blog Labi-Labi,

Trivia ini Labi-Labi jumpa semasa blog walking so hope boleh kongsi dengan hangpa semua oke?


Soal 1: Surah manakah yang jumlah kalimatnya sama dengan seluruh jumlah surah Al-Qur'an?
Jawab: Surah at-Takwir.

Soal 2: Surah manakah yang dikenal dengan sebutan "jantung" Al-Qur'an?
Jawab: Surah Yasin.

Soal 3: Surah manakah yang dikenal dengan silsilah nasab Allah SWT?
Jawab: Surah al-Ikhlash.

Soal 4: Berapakah jumlah surah Al-Qur'an yang memiliki ayat sajdah wajib?
Jawab: Empat surah (as-Sajdah, Fushshilat, an-Najm dan al-'Alaq)

Soal 5: Surah manakah yang dikenal sebagai surah Imam Husain as?
Jawab: Surah al-Fajr.

Soal 6: Surah manakah yang memiliki nama yang sama dengan salah satu nama sungai di Iran?
Jawab: Surah an-Nur.

Soal 7: Berapa surah yang dimulai dengan ungkapan Alhamdulillâh?
Jawab: Lima surah (al-Fatihah, al-An'am, al-Kahfi, Saba ' dan Fathir).

Soal 8: Surah Al-Qur'an manakah yang memiliki sepuluh nama?
Jawab: Surah al-Fatihah.

Soal 9: Siapakah orang pertama yang menulis ilmu Tajwid?
Jawab: Abu 'Ubaid Qasim bin Salam.

Soal 10: Siapakah orang pertama yang telah menerjemahkan Al-Qur'an ke dalam bahasa Persia pada masa Rasulullah SAW?
Jawab: Salman al-Farisi.

Soal 11: Siapakah orang pertama yang meletakkan titik di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Abul Aswad ad-Du`ali.

Soal 12: Dalam ayat manakah kalimat Allah diulangi sebanyak enam kali?
Jawab: Surah al-Baqarah ayat 283.

Soal 13: Di dalam ayat manakah tata cara berwudhu dijelaskan?
Jawab: Surah al-Maidah ayat 6.

Soal 14: Di dalam surah manakah shalat lima waktu disebutkan?
Jawab: Surah al-Isra' ayat 78.

Soal 15: Di dalam surah manakah masalah wilayah disebutkan?
Jawab: Surah an-Nisa'.

Soal 16: Surah manakah berakhiran dengan huruf ra'?
Jawab: Surah al-Kautsar.

Soal 17: Surah manakah yang berhubungan dengan Imam Ali as?
Jawab: Surah al-'Adiyat.

Soal 18: Dalam kurun waktu berapa tahunkah surah-surah Madaniah diturunkan?
Jawab: Sepuluh tahun.

Soal 19: Siapakah dua figur wanita di dalam Al-Qur'an yang telah banyak mendapatkan sanjungan Ilahi?
Jawab: Siti Maryam dan Siti Asiyah, istri Fir'aun.

Soal 20: Surah Al-Qur'an manakah yang memiliki arti "wanita yang teruji"?
Jawab: Surah al-Mumtahanah.

Soal 22: Siapakah dua orang wanita yang telah dicela oleh Al-Qur'an?
Jawab: Istri Nabi Luth as dan istri Nabi Nuh as.

Soal 23: Siapakah wanita yang telah mendapatkan julukan "ath-Thayibah" (wanita yang berbudi baik) di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Siti Maryam.

Soal 24: Surah apakah yang terakhir diturunkan kepada Rasulullah saw?
Jawab: Surah al-Maidah ayat 3.

Soal 25: Berapa huruf, kalimat dan ayat yang dimiliki oleh ayat terakhir Al-Qur'an?
Jawab: 79 huruf, 20 kalimat dan 6 ayat.

Soal 26: Surah manakah yang terakhir diturunkan di Madinah?
Jawab: Surah al-Maidah.

Soal 27: Surah manakah yang diturunkan terakhir secara keseluruhan?
Jawab: Surah al-Ikhlash

Soal 28: Surah manakah yang terakhir diturunkan di Makkah?
Jawab: Surah ar-Rum.

Soal 29: Di surah manakah terdapat ayat hijab?
Jawab: Surah an-Nur ayat 31.

Soal 30: Ayat alhamdulillâh Robbil-'âlamîn disebutkan dalam berapa surah?
Jawab: Enam Surah (al-Fatihah, ash-Shafaat, al-Mukmin, az-Zumar, Yunus dan al-An'am)

Soal 31: Di dalam surah manakah disebutkan lima macam makanan?
Jawab: Surah al-Baqarah ayat 61.

Soal 32: Di dalam surah apakah Allah membicarakan mengenai diri-Nya?
Jawab: Surah al-Baqarah ayat 186.

Soal 33: Dalam berapa ayat Al-Qur'an Rasulullah saw disebutkan?
Jawab: Dalam 305 ayat.

Soal 34: Di dalam ayat manakah nama kelima nabi 'Ulul Azmi disebutkan?
Jawab: Surah al-Ahzab ayat 7.

Soal 35: Berapakah jumlah surah Al-Qur'an yang memiliki nama para nabi as?
Jawab: 6 surah (Muhammas, Ibrahim, Nuh, Hud, Yunus dan Yusuf).

Soal 36: Di dalam Al-Qur'an berapakah nabi yang disebut sebagai suri teladan yang baik?
Jawab: Dua nabi, yaitu Nabi Ibrahim as dan Nabi Muhammad saw.

Soal 37: Surah-surah apakah yang dinisbatkan kepada Rasulullah saw?
Jawab: Surah Thaha, Yasin, al-Muzzammil dan al-Muddatstsir.

Soal 38: Terdapat di dalam surah manakah Kisah Nabi Sulaiman dan Ratu Belqis?
Jawab: Surah Saba '.

Soal 39: Surah apakah yang pertama kali diturunkan?
Jawab: Surah al-'Alaq.

Soal 40: Berapakah ayat dan kalimat yang dimiliki oleh surah Al-Qur'an yang pertama kali diturunkan?
Jawab: 7 ayat dan 29 kalimat.

Soal 41: Surah manakah yang pertama kali diterjemahkan ke dalam bahasa Persia ?
Jawab: Surah al-Fatihah.

Soal 42: Surah apakah yang pertama kali turun di Madinah?
Jawab: Surah al-Muthaffifin.

Soal 43: Terdapat di dalam manakah doa pertama Al-Qur'an?
Jawab: Surah al-Baqarah ayat 126.

Soal 44: Ayat apakah yang dibaca oleh kepala terpenggal Imam Husain as di kota Syam?
Jawab: Surah al-Kahfi ayat 9.

Soal 45: Berapa surahkah di dalam Al-Qur'an yang memiliki ayat sajdah?
Jawab: 4 surah..

Soal 46: Berapakah kalikah nama Rasulullah saw disebutkan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: 5 kali; 1 kali Ahmad dan 4 kali Muhammad.

Soal 47: Nama nabi manakah yang lebih sering disebutkan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Nabi Musa as.

Soal 48: Kisah Al-Qur'an manakah yang mendapatkan julukan Ahsan al-Qashsash (Kisah Terbaik)?
Jawab: Kisah Nabi Yusuf as.

Soal 49: Terdapat di dalam surah manakah kisah Isra' dan Mi'raj Rasulullah saw?
Jawab: Surah al-Isra'

Soal 50: Siapakah satu-satunya wanita yang disebutkan namanya di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Siti Maryam.

Soal 51: Surah manakah yang kaum wanita disarankan untuk banyak membacanya?
Jawab: Surah an-Nur.

Soal 53: Surah manakah yang turun berkenaan dengan Sayidah Fatimah az-Zahra as?
Jawab: Surah al-Kautsar.

Soal 54: Nama surah manakah yang berarti "kaum wanita"?
Jawab: Surah an-Nisa'.

Soal 55: Berapakah jumlah surah Al-Qur'an yang memiliki nama binatang?
Jawab: 5 surah, yaitu an-Nahl, al-'Ankabut, an-Naml, al-Baqarah dan al-Fil.

Soal 56: Burung apakah yang telah memusnahkan pasukan Abrahah?
Jawab: Burung Ababil.

Soal 57: Binatang apakah yang telah membinasakan Raja Namrud?
Jawab: Nyamuk.

Soal 58: Binatang apakah yang pernah mendapatkan wahyu?
Jawab: Lebah (an-Nahl ayat 68).

Soal 59: Siapakah orang-orang yang telah mengumpulkan Al-Qur'an pada zaman Rasulullah saw?
Jawab: Imam Ali as, Mu'adz bin Jabal, Zaid bin Tsabit, Ubai bin Ka'b dan Abu Zaid Zaid bin Nu'man.

Soal 60: Siapakah orang pertama yang mengarang tafsir Al-Qur'an?
Jawab: Sa'id bin Jubair.

Soal 61: Siapakah orang pertama yang mengumpulkan Al-Qur'an?
Jawab: Imam Ali as.

Soal 62: Apakah minuman terbaik yang disebutkan oleh Al-Qur'an?
Jawab: Air susu.

Soal 63: Apakah binatang terkecil yang disebutkan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Nyamuk.

Soal 64: Apakah malam terbaik menurut pandangan Al-Qur'an?
Jawab: Malam Lailatul Qadr.

Soal 65: Apakah cara terbaik untuk membaca Al-Qur'an?
Jawab: Tartil.

Soal 66: Apakah kitab-kitab samawi yang diturunkan pada bulan Ramadhan?
Jawab: Al-Qur'an, Injil, Taurat, Zabur dan Shuhuf.

Soal 67: Buku apakah yang dikenal dengan sebutan Ukhtul Qur'an (Saudari Al-Qur'an)?
Jawab: Ash-Shahîfah as-Sajjâdiyah.

Soal 68: Siapakah di antara imam ma'shum as yang memiliki suara yang indah ketika membaca Al-Qur'an?
Jawab: Imam as-Sajjad as.

Soal 69: Surah apakah yang dikenal dengan sebutan "Jantung Al-Qur'an"?
Jawab: Surah Yasin.

Soal 70: Terletak di dalam surah apakah ayat Al-Qur'an yang paling pendek?
Jawab: Surah ar-Rahman, yaitu ayat yang berbunyi mudhâmmatân.

Soal 71: Apakah bulan yang terbaik menurut Al-Qur'an?
Jawab: Bulan Ramadhan.

Soal 72: Apakah ayat yang terpanjang di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Surah al-Baqarah ayat 282.

Soal 73: Terdapat di dalam surah manakan angka terbesar yang disebutkan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Angka 1000 di dalam surah ash-Shaffat ayat 137.

Soal 74: Kitab apakah yang dikenal dengan sebutan Akhul Qur'an (Saudara Al-Qur'an)?
Jawab: Nahjul Balaghah

Soal 75: Berapakah kitab samawi yang disebutkan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: 6 kitab samawi, yaitu Injil, Taurat, Zabur, Shuhuf Ibrahim, Shuhuf Musa dan Al-Qur'an.

Soal 76: Apakah huruf yang lebih sering digunakan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Huruf alif.

Soal 77: Apakah huruf yang lebih jarang digunakan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Huruf zha'.

Soal 78: Apakah kalmat Al-Qur'an yang terpanjang dan terdapat dalam surah apa?
Jawab: Fa`asqoinâkumû h yang terdapat di dalam surah al-Hijr.

Soal 79: Berapakah jumlah huruf yang dimiliki oleh surah Al-Qur'an yang terpanjang?
Jawab: 25.500 huruf.

Soal 80: Berapakah jumlah huruf yang dimiliki oleh surah Al-Qur'an yang terpendek?
Jawab: 42 huruf.

Soal 81: Di manakah surah pertama Al-Qur'an diturunkan?
Jawab: Di Makkah.

Soal 82: Terletak di manakah ayat pertama yang memiliki sujud wajib?
Jawab: Surah as-Sajdah.

Soal 83: Apakah surah pertama yang dimulai dengan kata "qul"?
Jawab: Surah al-Ikhlash..

Soal 84: Apakah ayat pertama yang akan dibaca oleh Imam Mahdi as ketika beliau muncul kembali?
Jawab: Surah Hud ayat 86.

Soal 85: Surah apakah yang dkenal dengan sebutan Raihânatul Qur'an?
Jawab: Surah Yasin.

Soal 86: Surah manakah yang dinisbatkan kepada para malaikat?
Jawab: Surah Fathir.

Soal 87: Dalam kurun waktu berapa tahunkah surah-surah Makiyah diturunkan?
Jawab: 13 tahun.

Soal 88: Apakah hiasan Al-Qur'an?
Jawab: Suara yang indah.

Soal 89: Apakah musim semi Al-Qur'an?
Jawab: Bulan Ramadhan.

Soal 90: Apakah zikir terbaik?
Jawab: Membaca Al-Qur'an.

Soal 91: Ayat apakah yang diulangi sebanyak sepuluh kali di dalam surah al-Mursalat?
Jawab: Ayat wailun(y) yaumaidzin lil mukadzdzibîn.

Soal 92: Terletak di dalam surah manakah perintah untuk bershalawat kepada Rasulullah saw?
Jawab: Surah al-Ahzab ayat 56

Sumber : Click Here
Click Sini untuk tabung LabiLabi

Thursday, 7 April 2011

Gempar : Siapakah si TUA Perut Boroi Ini?

Wah gambar ini terbaik..tengok lah..hehehe..Agak-agak macam muke sape? Jom kita teka si perut boroi ini siapa..

Ceeewah..siap boleh gelak-gelak lagi kan..pastu siap suh member kuat coverline lagi tu...Kelas gitu..hahaha..Ape nak jadi lah orang tua nie..Kamu isteri kah?atau isteri kamu da takde bahan pelincir?? Kalau takde gunakanlah minya pelincir castol..pasti laju.. haha


Siap peluk-peluk lagi kan si boroi ni..nak kena nie..

Disclaimer : Gambar-gambar ini dikutip daripada Internet sebarang penggunaannya atas tanggungjawab anda sendiri.

Click Sini untuk tabung LabiLabi