Random Post

Sunday, 18 December 2011

River Flow in You by Yimura

Hai salam semua,

Entry kali ini Labi-Labi nak share dengan kamu semua satu lagi yang dimainkan dengan piano bagi Labi-Labi amat menenangkan jiwa bila dengar lagi ini.. Labi ini bertajuk River Flows in You oleh Yimura. Paling memberangsangkan ialah lagu ini telah dibuat "remix" oleh ramai DJ-Dj di luar negara.. Jom Layan..


Click Sini untuk tabung LabiLabi

Tuesday, 6 December 2011

Most Beautiful Marriage Proposal

Hai semua,

Entry kali ini Labi-Labi nak share satu video tentang detak manis dua insan dimana si lelaki itu membuat satu perancangan yang super duper superb! Jom layan video ini..




Click Sini untuk tabung LabiLabi

Thursday, 1 December 2011

Pening, Last-Last Aku Share Benda Lain

Salam semua and hi kepada saudara and saudari sekalian...

Feel like kinda jerk pun ada semasa jariplastik Labi-Labi menaip entry blog ini.. Entah lah Labi-Labi pun tak tahu apa yang sebenarnya Labi-Labi mahukan buat sementara waktu ini...

Labi-Labi rasa seperti seorang yang penakut.. Entah kenapa perasaan ini sering "berkeliaran" dalam hati dan fikiran Labi-Labi... Adakah ini petanda? Tapi petanda apa? Petanda akan kejadian apa? Arrggghhh..! Penat memikirkan apakah yang sedang membelenggu diri Labi-Labi...

Tetibe Labi-Labi terjumpa Blog En Hamzah nie lawak jugak lah.. dibawah adalah tips yang Labi-Labi copypes daripada blog beliau..

hai, ye, tajuk poyo nak mati.. kah kah kah..

1) Belum kawin dah jadi Queen Control
Jeles, jeles ni kadang-kadang dia cute juga. Cute kalau si perempuan tu dah jadi bini lelaki serius jadi cute. Tapi bila kapel jeles macam terlalu over dia jadi macam... okeh aku tak tahu ayat apa nak tulis, dem dem..

Stalker, tiba-tiba dekat facebook si lelaki tengok "weh, apakehal mutual friend dekat seribu ni?" 
Komen dekat wall kawan perempuan tiba-tiba gf datang komen jugak. Like dekat gambar kawan perempuan tiba-tiba gf datang like jugak.. perghhhh... gila menakutkan yang amat.

bayangkan kena marah depan public, serius macam anu kena potong perasaan 


2) Cuba mengubah kebiasaan lelaki/perempuan
Gf pakai baju macam mak datin. Dengan shawl lilit lilit, gincu kaler pink, kasut pula tinggi, baju lagi lah. Okeh aku tak tahu describe baju perempuan macam mana.

Tapi tapi, bf selekeh ya amat.

Kalau nak pergi dinner serius patut nasihat lelaki pakai elok sikit. Ini si gadis-gadis cuba nak mengubah kebiasaan yang lelaki buat. Dulu 'baju ronyok tak apa asal pakai selesa' sekarang? heh

Lelaki mudah kecik hati juga kadang-kadang. Ya, kadang-kadang kami bangang.


3) Cepat puas
Jangan fikir sex, aku tahu korang fikir sex. hahaha, oke takde orang gelak. dem dem

Gadis-gadis manis cepat puas hati dengan bf. Macam mana tu bang Mejah?

ermm... Kiranya dah tak ada apa nak buat dalam perhubungan. Semua benda dah buat macam orang umur 60 kawin. Kadang-kadang cuba buat benda bangang dengan bf, pergi mencuri tebu ke, atau korang sama-sama pergi marah Celcom careline. Serius cirit ada adventure sikit. 


4) Tak kasi ruang
Everybody needs some space. Jangan hari-hari ajak keluar dating sangat. Ya, aku tahu korang rindu tapi nanti lama-lama cepat puas pula.

Cuba buat seminggu tak contact bf/gf. Rindu dia lain macam sikit. Kan?


ohyeahhh... ada lagi korang nak tambah? 


Click Sini untuk tabung LabiLabi

Monday, 28 November 2011

Chasing Pavement


Lelabi : Should I give up? Hayati lagu ini, saya tahu awak selalu melawat blog saya..
Click Sini untuk tabung LabiLabi

Saturday, 26 November 2011

I Never Told You



Lelabi : no comment..just listen to this song and enjoy..
Click Sini untuk tabung LabiLabi

Saturday, 19 November 2011

Pandangan Peribadi : Gambar Seksi Zarina Anjoulie Lavocah

Salam sejahtera kepada semua pembaca blog Labi-Labi yang tak seberapa famous macam blog blogger yang lain...

Entry kali ini Labi-Labi nak bagi pandangan peribadi Labi-Labi yang boleh dikatakan sedang hangat di perkatakan oleh manusia-manusia yang active dengan arena hiburan tanah air tercinta *kononnye lah*. Iaitu mengenai seorang artis bernama Zarina Anjoulie Lavocah *dah rupe Lucah dah aku menyebutnye*

Anda semua kenal siapa artis itu? Ok kalau tak kenal sila lihat gambar yang dibawah ini..

gambar zarina an joulie fhm indonesia

Ok anda sudah tahu yang mana satu artis yang Labi-Labi cakapkan tadi? Ok, sepertimana yang anda tahu, artis ini telah dilabel sebagai seorang artis yang amat-amat bermasalah dengan kes gambar dia dan laki mana entah yang sedang membuat aksi porno dan akhirnya gambar itu tersebar diinternet.. *pandai-pandai lah kau cari ye*

Tupp..tuuupp...

Sekarang dah keluar pula satu controversy yang baru tentang minah ni iaitu gambar sexy beliau minah nie *tak layak aku nak letak beliau, because beliau just untuk orang yang bermakna dan berjasa je kan?* dalam satu majalah di Indonesia yang dikenali sebagai FHM (For Him Magazine) yang menayangkan segala lurah-lurah dendam si Zarina nie..Ok, sila tengok gambar dibawah ini kalau anda seorang yang pervert *HAhaHA*

gambar zarina an joulie fhm indonesia
gambar zarina an joulie fhm indonesia
gambar zarina

Ok, anda dah tengok dah gambar yang Labi-Labi tempek dekat atas tu? Ini pandangan peribadi Labi-Labi kenapa minah nie buat macam nie :-
  1. Zarina memang seorang yang Bad Ass sebab tu dia buat macam tu
  2. Mungkin juga dia tiada punca mata pencarian sebab itu lah dia buat macam tu
  3. Memang dia seorang model sebab itu dia suka ber modelling bagai tu..
Ok, Sebab kenapa Labi-Labi cakap si Zarina seorang Bad Ass nie adalah kerana anda masih ingat gambar yang Labi-Labi cakap dekat memula diatas entry tadi tu? Pasal itu lah Labi-Labi kata dia nie memang Bad Ass, sebab tak abis-abis create scene yang hangat je kan.. *konon-kononnya dia nie macam Paris Hilton la pulak kan*

Ok, sebab yang kedua pula adalah maybe dia telah diGAM oleh banyak media-media dia Malaysia ini kerana keBAD-ASSan dia yang acap kali memulakan onar didalam industri sebab itu lah dia menerima pelawaan untuk menjadi COVER GIRL majalah Indonesia itu... Mungkin dia sedang mengalami ketiadaan duit ke nak bayar ansuran barang-barang dia *andaian semata-mata* sebab itu lah dia terima job tu nak langsaikan hutang-hutang kan *hangpa apa tau? duk kutuk ja*

Ok sebab yang ketiga lak, dia seorang model sebab itu lah dia terima job dari FHM Indonesia itu.. Dah takde orang nak tawarkan dia buat drama/filem dia pun nak cari makan juga benda itu je yang dia fikir dia boleh buat... 

Kesimpulannya, memang salah apa yang si Zarina ini buat, tapi please try to put yourself into her shoes then baru buat apa-apa kutukan atau cacian.. Kita ini semua sama sahaja disisi Allah yang membezakan ialah amal ibadat dan iman kita sahaja... Jangan ingat kita baik sikit daripada si Zarina ini kita comfirm masuk syurga dan si Zarina nie comfirm Minah Neraka *kononnya lah* tapi selagi Allah tak hisab kita, kita takda hak nak judge orang lain..

Sekian,

Labi-Labi :-)

Disclaimer : Labi-Labi memberikan pendapat ini adalah berdasarkan apa yang Labi-Labi fikir secara logik. Kita berhak untuk membenci perangai seseorang itu sahaja dan bukan individu itu secara total kerana kita harus membimbing bukan menyisihkan. Jika kita menyisih maka lebih ramai lagi yang akan rasa tersisih seterusnya lagi teruk dia akan jadi.. Dan Labi-Labi langsung tak dapat satu sen daripada apa yang Labi-Labi tulis pasal si Zarina Lavocah ini. So, tepuk dada dan tanya IMAN :-)

Click Sini untuk tabung LabiLabi

Friday, 18 November 2011

Lagu : Scotty McCreery : You Were Always On My Mind


Lagu ini sangat tenang dan menyeronokkan bila Labi-Labi dengar. So i decided to share with you guys.. And lagu dia nie ada lagi satu yang Labi-Labi suka juga iaitu lagu I Love You This Big lagu ni pun seronok juga sebab bagi Labi-Labi ia ada satu memori yang Labi-Labi teringat bila dengar lagu ini..
Click Sini untuk tabung LabiLabi

Wednesday, 16 November 2011

How to Test the Working of Your Antivirus

How to Test the Working of Your Antivirus

Salam kepada semua..

Entry kali ini Labi-Labi nak ajar ilmu yang baru Labi-Labi pelajari iaitu cara untuk test samaada antivirus di computer anda berfungsi atau tidak..


Ok tanpa berceloteh panjang lebar mari Labi-Labi ajarkan apa yang Labi-Labi baru belajar ini..

1- Click Window Start Button > Accessories > Notepad
2- Copy code ini ke dalam Notepad yang telah anda buka tadi :
X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*
3- Rename Notepad anda daripada New Text Document > LabiLabi.com dan Save
4- Run software Antivirus anda dan lihat hasilnya.

Click Sini untuk tabung LabiLabi

Trick : How to search music file using Google Search

Salam semua para pembaca blog Labi-Labi yang tak seberapa ini..

Alhamdulillah segala pujian hanya berhak kepada yang Maha Esa sahaja dan itulah selayak-layak pujian yang harus diberikan. Syukur juga Labi-Labi dapat menulis lagi di dalam blog picisan Labi-Labi ini walaupun pelbagai aral yang melintang di pertengahan jalan menuju kebahagiaan, mungkin kebahagiaan itu bukan milik Labi-Labi lagi so Labi-Labi redha sahaja lah kan..

Ok, hari ini Labi-Labi nak kongsi tips yang Labi-Labi jumpa semasa Labi-Labi google tadi lah kan..

Trick : How to search music file using Google search

Anda hanya perlu taip/copypaste kod ini

?intitle:index.of? mp3 Music
?intitle:index.of? mp3 “Music”
?intitle:index.of? mp3 “Music” untitled
?intitle:index.of? mp3 “Music”
Tukarkan perkataan "Music" itu kepada file yang anda mahukan..

Labi-Labi ingin berterima kasih kepada anda kerana sudi membaca dan juga menyokong penulisan Labi-Labi yang agak membosankan kadang-kala dan agak tajam ibarat buluh runcing gitu..

Anyway jika rasa Blog Labi-Labi wajib di"follow" maka anda hanya perlu click sahaja butang follower itu dan jangan segan-segan untuk share blog Labi-Labi ini juga oke?

Thank You in advance :-)
Click Sini untuk tabung LabiLabi

Thursday, 10 November 2011

Coretan Penghabisan Sebuah Perhubungan

Warning : Entry ini Ya Rabbi tersangatlah panjang tak pernah Labi-Labi menulis sepanjang ini selama 2 jam lebih Labi-Labi focus kepada entry ini.. *Konon-konon All-Out lah tu padahal tak pun*. So kepada para pembaca diminta jangan memaki hamun tak tentu pasal apabila membaca entry ini kerana entry ini adalah hasil cetusan hati Labi-Labi yang memberontak setelah sekian lama berselindung dibalik cengkerang yang lembut. Sudah tiba masa untuk menggigit kembali...

Sekarang jam menunjukkan waktu 2.51 a.m., masa berlalu dengan pantas tanpa aku sedari sudah berlalu kisah itu selama 19 hari...  Oh Tuhanku, pantas sungguh masa itu berlalu, benarlah waktu tidak akan menunggu kita jika kita tidak berbuat sesuatu untuk mengisi waktu tersebut.

Masih terpahat jelas kelihatan memori-memori indah saat dahulu... Aku tidak boleh berharap agar waktu itu kembali lagi... Tidak sama sekali kerana aku pun seorang manusia biasa seperti kamu semua..

Ya, kita semua sama, mana mungkin kita ulang kembali kemasa yang lepas untuk memperbetulkan segala permasalahan yang telah engkau hadapi mahupun mengulangi segala kenangan manis engkau coretkan bersama insan yang bermakna kepadamu...

Masih juga terpahat dimemoriku saat aku memaki, memujuk dan merayu kepadamu...

Dan,

Masih juga terpahat jelas lagi dimemoriku setiap kesalahan dan kekhilafan yang telah aku ceretkan diatas hatimu yang aku ubati dengan kata-kata maaf... Aku masih ingat... Ingat akan setiap kejadian itu walaupun ada diantaranya aku mengingatinya tetapi tidak tahu bagaimana hendak menceritakannya semula...

Aku tahu walau diubati dengan kata maaf tidak dapat menyembunyikan parut yang berbekas dihati yang masih terasa itu, tapi aku telah buat sebaik dan semampu aku melakukannya... 

Aku berusaha mengawal diri aku supaya aku takkan mengulangi kesalahan yang sama untuk kali kedua... Hanya Tuhan dan kamu sahaja yang mengetahui samaada aku pernah mengulanginya atau tidak... Didalam sedar aku yakin yang aku tidak pernah lakukan segala kesalahan yang pernah kamu tegur itu buat kali kedua. Aku berusaha untuk menjaga hatimu.. "Ahhhh, persetankan sahaja semua itu untuk apa kamu menjaga hati dia?" sisi gelap diri aku bermonolog...  Diriku yang baru hendak mengenali erti kasih sayang dan kesetiaan menghalang diriku daripada dikawal oleh sisi gelap ku...

Aku nekad yang aku mahu tinggalkan segala title yang pernah aku kecapi suatu ketika dahulu... Dengan rasa bangga, riak, bongkak, dan takbur satu persatu hati wanita aku telah permainkan, semudah A,B,C... Pernah aku cuba untuk setia, tapi ianya tidak pernah bertahan... Entah kenapa aku boleh setia bila dengan kamu... 

Kawanku Syafiq (bukan nama sebenar) menyedari akan perubahan aku... Beliau juga terkejut dengan perubahan aku kerana sepanjang perkenalan beliau dengan aku tak pernah dia tengok aku sebegini... Beliau tidak pernah melihat aku sesetia sebegini...

Oh, sebelum aku terlupa, aku ingin meminta maaf itupun kalau sudi untuk maafkan aku sebab aku mungkir janji.. Kamu teringat tak lagi aku pernah kata yang aku takkan tinggalkan kamu walau apa pun terjadi? Aku minta maaf sebab aku rasa aku tak dapat penuhi permintaan kamu itu... Itu kali pertama aku minta putus kan dari kamu sepanjang 1 tahun 2 bulan 1 hari kita " couple " walupun kamu dah berkali-kali minta daripada aku tapi aku degil kan tak mahu putus juga? hahaha... Aku cakap kamu kepala batu tapi aku pun sama... HaHaHa... 

Aku pun tak tahu lah macam mana aku boleh tahan dengan sikap kamu tu... Serius aku katakan aku tak pernah menghadapi saat seperti mana aku dengan kamu... Kamu degil dan dalam kedegilan kamu tu ada sifat manja yang terus menerus mengikat aku untuk bersama kamu... 

Kamu ingat tak lagi yang kamu suka cakap pada aku yang aku tak pernah fahami diri kamu? Ya aku faham aku tak faham tentang diri kamu... Tapi teringat tak kamu aku selalu tanya apa yang bagi kamu aku tidak memahami diri kamu? Aku bukan si pembaca minda atau Professor X (Watak dalam cerita X-MEN) yang dapat membaca minda seseorang... Aku hanya lelaki biasa yang ada sifar ilmu tentang wanita dan kesetiaan... Aku mengaku memang itu kelemahan aku didalam kebanyakan kelemahan-kelemahan aku yang lain... Tapi cakap lah lain kali apa yang sebenarnya diri kamu itu mahukan, tapi selepas ini mungkin bukan dengan aku dah, tapi kamu boleh praktikkan apabila kamu bertemu dengan jodoh kamu yang lain selepas ini atau sekarang jika kamu telah temui atau aku tahu siapa orang itu...

Aku masih teringat disaat beberapa hari lagi hari yang paling bermakna buat aku iaitu hari konvokesyen aku... Kita cadang nak keluar kan hari ahad itu, Aku dah rancang untuk kamu temani aku pergi potong rambut dan aku nak kamu jadi advisor aku tentang rambut aku yang macam sarang tebuan masa itu, aku nak minta pendapat kamu tentang kasut hitam yang aku tak pernah ada sejak aku semester 1 diploma tapi semata-mata konvo aku terpaksa beli sebab tu lah aku nak ajak kamu dan aku ada 1 kejutan untuk kamu waktu itu sempena hari jadi kamu yang aku tak sempat sambut dengan kamu....tapi................

Aku teringat lagi aku mesej kamu dengan harapan kamu telah bergerak daripada rumah kamu menuju ke destinasi yang akan kita jumpa... Ya memang kamu keluar tapi bersama orang lain dengan harapa orang itu akan membawa kamu berjumpa aku..

Aku terkejut tapi dapat menahan lagi perasaan dan aku bertanya kenapa perlu orang itu membawa kamu?

Kamu masih teringat lagi tak yang kamu dengan bongkak dan riak mengeluarkan ayat " Ok fine! Banyak tanye sangat kan, Kita tak payah keluar," *ayat mungkin lain sikit tapi maknanya still sama sahaja..

Dua kali aku bertanya hal yang sama dan dua kali juga kamu cakap dengan begitu bongkak dan riak... Selepas itu aku masih teringat lagi yang kamu terus-terusan menghantar mesej umpama mengemaskini (read : update) status Facebook... Ada mesej kamu pergi ke Shopping Complex A lah.. Kamu baiki laptop lah, lepastu tanya nak jumpa ke tak lah... Kamu tak sedar ke yang kamu dah tarik ayat bongkak kamu itu kemudian kamu nak jumpa lagi dengan aku? Kata maaf bagi kamu begitu berat untuk diucapkan bukan? Aku pernah kata kepada kamu bukan yang aku takkan ungkitkan lagi hal jika kamu mengucapkan maaf kepada aku... Bagi aku cukup sekadar kata-kata maaf dari mulutmu itu sahaja yang mahu aku dengari tapi kenapa engkau lupa? Aku mengaku memang aku kuat membebel dan membebel tapi pernah aku bebel dekat kamu sehingga terkeluar darah ikut telinga? Tak pernah bukan?

Kamu telefon aku, tapi ada waktu itu kalau tak silap aku sebanyak 2 call aku reject.. Masa tu aku dekat dalam 7-Eleven nak cucuk duit... Dan apabila aku masuk dalam kereta Alhamdulillah kamu call aku sekali lagi pada mulanya aku tak mahu jawab... Tapi atas desakan kawan-kawan yang ada dalam kereta itu mereka telah berjaya memujuk aku untuk jawab panggilan daripada kamu... Kamu tahu hati aku sebak semasa menjawab panggilan daripada kamu tu? Hati lelaki mana tak berkecai bila kekasih dia jumpa lelaki lain lebih kerap daripada BF (read : ex-bf) dia sendiri... Kamu sedar tak sejak aku duduk sambung degree tu kamu jumpa aku berapa kali? 1 kali je tau waktu tu itupun sebab kau beralasan nak " bincang elok2 " kan dengan aku kalau tidak jangan harap nak jumpa kan ... Laki tu kau jumpa bape puluh kali dah? Sorry lah if soalan tu memang nampak mengjengkelkan tapi kalau ianya tak menjengkelkan kamu takkan amik kesah pun pasal itu... 

Aku dalam sebak aku cakap " Dia (read : kamu) pergilah dengan laki tu, kita (read : aku) bukan sapa-sapa pun bagi dia kan... Sekarang nie macam nie, halalkan semuanya dan kita tiada apa-apa lagi " ayat itu jelas lagi terpahat dimemori aku sebab sepanjang 1 tahun 2 bulan 1 hari itulah pertama kali aku ungkapkan ayat itu sebab aku dah serius tak tahu macam mana lagi... Aku larang sebab aku kenal perangai dia tu... Bukan sebab aku jeles... Aku and kawan-kawan aku kenal dia lebih lama daripada kamu, so ada asasnya kenapa aku larang kamu... 

Sembang bombang bukan main hebat... Dia provoke aku provoke lah balik kan? "Fair and Square" Gila apa aku nak meroyan pergi pukul orang... Tak pasal kena charge assaulting... 

Kamu mesti akan teringat yang bila kamu datang keesokan hari atau hari selasa lepas aku ucap kita putus tu aku lupa lak dah hari apa time tu... Aku menggunakan kata ganti "Aku" dan "Hang" bukan? Aku minta maaf memang aku sengaja cakap macam tu sebab aku ikut style kamu, hari ahad itu kamu cakap style langsi, so aku langsi lah balik tak salah kan? Aku ikut style kamu je... Dan aku halau kamu balik seperti mana kamu datang macam tu kamu balik kan... Serius aku memang tak ada belas kasihan dah dekat kamu semasa itu sebab kamu yang mulakan dahulu... Payung yang digunakan untuk ambil kamu itupun daripada aku dan aku buat itu bukan kerana kamu tapi kerana mak kamu... Aku tahu bagaimana mak kamu sayangkan kamu nak bagi kamu jadi orang yang baik-baik dan begitu juga lah aku walaupun aku jahat tapi takkan aku nak bagi kamu ikut jahat seperti aku?

Kesimpulannya, aku tahu apa yang terjadi pada kamu... Kamu benci lah aku... Aku tak marah.. Tapi bila kamu benci aku maknanya kamu benci diri kamu... Aku dah berkali-kali nasihat tapi kau tetap begitu... Lepas tu kamu merungut cakap kita selalu gaduh padahal bila ditanya apa masalahnya kamu buntu dan lidah kamu kelu seribu bahasa...

Akhir kata tak kisahlah kamu tak maafkan aku sekalipun tapi aku tetap maafkan kamu kerana bagi aku setiap manusia buat silap tak kisah lah berulang-ulang atau selalu buat silap... Kerana manusia bukannya maksum terlepas daripada godaan syaitan bukan? So bila dah selalu kena goda maknanya selalu buat silap lah kan tak gitu? Hopefully kamu bahagia dengan siapa yang kamu pilih... dan aku tetap begini...

Penafian : Penggunaan "Aku" dalam entry ini tak salah bukan? kerana "Aku" tu digunakan sebagai kata ganti nama  untuk orang-orang yang rapat dengan kita.. So hopefully tak jadi issue tentang hal ini... Sebarang pertanyaan boleh berhubung secara terus ke email : naim_areim@yahoo.com

Lelabi : Mesti ada jantan yang akan butthurt dengan entry aku ini
Click Sini untuk tabung LabiLabi

Hati Saya...


Lelabi : Even hati saya dah jadi macam yang Last sekali tu, tapi...
Click Sini untuk tabung LabiLabi

Wednesday, 9 November 2011

Tips Untuk Kearah Kehidupan Yang "Simple"


Lelabi : Hopefully tips ini dapat membantu anda dan juga diri Labi-Labi juga...
Click Sini untuk tabung LabiLabi

Jodoh Telah Allah Tentukan

Ayat untuk renungan Labi-Labi

‎"Walau sekuat mana pun kita setia, sehebat mana pun kita merancang, selama mana pun kita menunggu,setinggi mana pun kita bersabar,sejujur mana pun kita menerima seseorang, andai ALLAH tidak menulis jodoh kita bersama si dia,kita tetap tidak akan bersamanya..."

Mungkin ayat ini terkena batang hidung Labi-Labi sendiri, mungkin jodoh kami hanya setakat itu sahaja atau mungkin juga hanya setakat itu dahulu... Who's know maybe Labi-Labi tak layak untuk dia... Tapi dalam keikhlasan doa, Labi-Labi harap dia bahagia walau dengan siapa dia bersama...


Lelabi : Hopefully you will fine without me...

Click Sini untuk tabung LabiLabi

Monday, 7 November 2011

CINTA YANG TAK MASUK AKAL

CINTA YANG TAK MASUK AKAL
-------------------------------------

Seorang ayah pergi merantau ke luar negara untuk mencari rezeki meninggalkan seorang isteri dan tiga orang anak. Dia seorang yang penyayang dan sangat dikasihi dan dihormati pula oleh ahli keluarganya.

Setelah keadaannya di rantau orang agak stabil, dia menghantar surat pertama kepada keluarganya. Mereka sangat gembira menerima surat yang sungguh bermakna dari seorang ayah yang sangat dikasihi dan disayangi. Sampul surat itu ditenung berulang kali. Masing-masing memeluk dan mengucup surat tersebut bagai tidak mahu dilepaskan. Kemudian surat yang berharga itu disimpan di dalam pembalut sutera yang indah. Sekali sekala surat itu dikeluarkan dari pembalutnya untuk dibersihkan daripada debu dan habuk. Kemudian meletakkan kembali di dalam pembalutnya.

Kemudian tiba pula surat kedua, ketiga dan seterusnya. Semuanya disimpan dan dijaga rapi seperti surat pertama.

Beberapa tahun berlalu…

Tibalah masa untuk si ayah pulang menemui keluarga tercinta. Alangkah terkejutnya dia apabila mendapati tiada seorangpun yang tinggal kecuali anak bongsunya. Dengan cemas dia bertanya:

- Mana ibumu?

- Ibu ditimpa sakit yang amat teruk. Kami tidak ada wang untuk membiayai rawatannya sehingga akhirnya dia meninggal dunia.
- Kenapa begitu? Apakah kamu tidak membuka suratku yang pertama? Di dalamnya terkandung sejumlah wang yang banyak untuk perbelanjaan kamu?

- Tidak!

- Di mana pula abangmu?

- Dia telah terpengaruh dengan kawan-kawan sebaya yang jahat. Selepas kematian ibu, tidak ada siapa yang mampu menasihatinya. Sekarang dia sudah jadi sebahagian daripada mereka.

- (Ayah semakin hairan) Kenapa begitu? Aku telah tulis dengan panjang lebar menasihati kamu agar berhati-hati memilih kawan. Jangan berkawan dengan orang jahat kerana lama kelamaan kita juga akan jadi jahat! Aku juga meminta agar abangmu itu mengikut aku di rantau orang. Apakah kamu tidak membaca suratku?

- Tidak!

- لا حول ولا قوة إلا بالله

- Kakakmu di mana?

- Dia pernah tulis surat kepada ayah meminta nasihat tentang seorang pemuda yang melamarnya. Sekarang dia telah berkawin dengan pemuda itu. Tapi malangnya dia tidak bahagia. Hidupnya menderita didera sepanjang masa lahir dan batin.

- Bukankah aku telah jawab surat itu menasihatinya agar jangan terima lamaran pemuda itu? Aku telah ingatkan, jangan pillih pasangan berdasarkan harta dan kedudukan. Tapi pilihlah berdasarkan agama, akhlak dan keturunan! Kamu tidak baca semua surat-suratku?

- Tidak! Kami simpan surat-surat ayah di dalam pembalut sutera yang cantik, kami usap dan cium surat itu sebagai tanda sayang dan rindu kami kepada ayah! Tetapi kami tidak membacanya…

Tidak ada siapa yang percaya akan kebenaran cerita ini. Mungkin ada yang akan berkata ia tidak masuk akal sama sekali!

Namun sedarkah kita bahawa inilah kisah benar. Kisah yang tak masuk akal inilah yang berlaku dalam kehidupan umat Islam hari ini?

Kita menerima SURAT dari Yang Maha Mengetahui, Maha Pengasih, Maha Penyayang, Maha Memerhati lagi Maha Bijaksana. SURAT yang mengandungi panduan, ajaran serta petunjuk dalam segenap bidang kehidupan. Tetapi sejauh mana kita membaca, memahami dan mengikuti panduan yang diberi?

Maka jadilah apa yang terjadi! Umat Islam mati dibunuh saban hari, di sana sini. Jenayah meningkat, keruntuhan akhlak mencemaskan di semua peringkat, wanita-wanita didera dan diperkosa tanpa mengira tua atau muda, bayi-bayi yang tidak berdosa dibuang merata-rata, dan bermacam-macam kejahatan, maksiat dan kemungkaran yang menjijikkan.

Semuanya berpunca daripada tidak membaca dan mengambil pengajaran daripada SURAT yang dikirim oleh Pencipta Yang Maha Esa Yang Amat Sayang kepada makhluk-Nya!


"Demi MASA! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian, kecuali
(1) orang-orang yang beriman, (2) dan yang beramal soleh
(3) dan yang berpesan2 pada kebenaran (4) dan yang berpesan2 pada kesabaran".
~Surah Al-'Asr.

sebarkan pada Muslim yang lain..

Click Sini untuk tabung LabiLabi

Tuesday, 1 November 2011

51 Facts About Guys

Salam y'all, Labi-Labi share je facts dekat bawah nie sebab Labi-Labi tengok benda ini memang ada pada majoriti lelaki yang sejati. Semua ini adalah benar tapi biasalah lelaki mana nak mengaku kan. hehehe



‎51 FACTS ABOUT GUYS

1. Guys hate sluts.

2. "Hey, are you busy?" or "Are you doing something?" ~ two phrases guys open with to stop from stammering on the phone.

3. Guys may be flirting around all day but before they go to sleep, they always think about the girl they truly care about.

4. Before they call, guys try to plan out a little about what they're gonna say so there aren't awkward pauses, but once he's on the phone he forgets it all and makes it up as he goes.

5. Guys go crazy over a girl's smile.

6. Guys will do anything just to get you to notice him.

7. Guys hate it when you talk about your ex-boyfriend or ex love-interest. Unless they're goin for the let-her-complain-to-you-and-then-have-her-realize-
how-wonderful-and-nice-you-are method.

8. A guy who likes you wants to be the only guy you talk to.

9. Boyfriends need to be reassured often that they're still loved.

10. Don't talk about your guy friends to your boyfriend.

11. Guys get jealous easily.

12. Guys are more emotional than they'd like people to think.

13. Giving a guy a hanging message like "You know what?!..uh...nevermind.." would make him jump to a conclusion that is far from what you are thinking. And he'll assume he did something wrong and he'll obsess about it trying to figure it out.

14. Guys are good flatterers when courting but they usually stammer when they talk to a girl they really like.

15. Guys hate asking parents for money to buy girls presents. So they come up with ideas like saving their lunch money for a week. But it never works because guys are always hungry so they end up asking the parents for money anyway.

16. Girls are guys' weaknesses.

17. Guys are very open about themselves.

18. It's good to test a guy first before you trust him. But don't let him wait too long.

19. Your best friend, whom your boyfriend seeks help from about his problems with you may end up being admired by your boyfriend.

20. If a guy tells you about his problems, he just needs someone to listen to him. You don't need to give advice.

21. A usual act that proves that the guy likes you is when he teases you.

22. Guys love you more than you love them if they are serious in your relationships.

23. Guys will brag about anything.

24. Guys use words like hot or cute to describe girls. We rarely use beautiful. If a guy uses that, he likes you.

25. Guys think WAY too much. One small thing a girl does, even if she doesn't notice it can make the guy think about it for hours, trying to figure out what it meant.

26. Guys seek for advice from girls not other guys. Because most guys think alike, so if one guy's confused, then we're all confused.

27. Any guy could write out a rulebook or advice book for flirting, but no guy can write out a book about relationships.

28. Try to be as straightforward as possible.

29. A guy has to experience rejection, because if he's too-good-never-been-busted, never been in love and hurt, he won't be mature and grown up.

30. If the guy does something stupid in front of the girl, he will think about it for the next couple days or until the next time he spends time with the girl.

31. No matter how much guys talk about asses and boobs, personality is key.

32. Guys learn from experience not from the romance books that girls read and take as their basis of experience.

33. Guys worry about the thin line between being compassionate and being whipped.

34. If a guy looks unusually calm and laid back, he's probably faking it and is spazzing inside.

35. When a guy says he is going crazy about the girl, he really is. Guys rarely say that.

36. When a guy asks you to leave him alone, he's just actually saying, "Please come and listen to me."

37. Guys don't really have final decisions.

38. If a guy starts to talk seriously, listen to him. It doesn't happen that often, so when it does, you know something's up.

39. If your best guy friend seems to avoid you or is never around when you're with your boyfriend, he's probably jealous and likes you.

40. When a guy looks at you for longer than a second, he's definitely thinking something.

41. Guys like femininity not feebleness.

42. Guys don't like girls who punch harder than they do.

43. A guy has more problems than you can see with your naked eyes.

44. Don't be a snob. Guys can be intimidated and give up easily.

45. Everything in moderation. Put on makeup, wear perfume. Just not too much.

46. Guys talk about girls more than girls talk about guys.

47. Guys hate rejection, but they hate being led on even more.

48. Guys really think that girls are strange and have unpredictable decisions and are MAD confusing but somehow are drawn even more to them.

49. A guy would give his left nut to be able to read a girl's mind for a day.

50. No guy can handle all his problems by his own. He's just too stubborn to admit it

51. Not all guys are assholes. Just because ONE is a jackass doesnt mean he represents ALL of us.

Click Sini untuk tabung LabiLabi

Majlis Istiadat Konvokesyen Ke-75 Universiti Teknologi MARA



Lelabi : Malas nak celoteh tengok je dalam gambar nie sudah..hehe
Click Sini untuk tabung LabiLabi

Thursday, 27 October 2011

Melastik Bintang - Adrenalin

Serious memang terkesan dengan lagu ini, TAH PAPE TOL!




Asal tah buat macam nie?
Click Sini untuk tabung LabiLabi

Salahkah Ku?*Wordless&Pictureless*



Click Sini untuk tabung LabiLabi

Monday, 24 October 2011

Zodiak


I am Aquarius~ How About u?
Click Sini untuk tabung LabiLabi

Apabila Ibu Kecewa Terhadap Seorang Anaknya

Kesian dengan babak realistik ini, Nasihat seorang ibu diendahkan semata-mata si anak ingin mengecapi keseronokan yang sementara bersama seorang kawan yang baru dikenali, Darah muda yang membuak-buak inginkan keseronokan sehingga nasihat ibu diabaikan demi seorang insan yang bergelar lelaki, Aku tergamam apabila seorang ibu betul-betul frust dengan anaknya sehinggakan mengeluarkan statement yg lebih kurang maksud begini "apa yang dibuatnya dia tanggung sendiri, ******* (aku saje letak banyak2 bgi korang tak tahu siapakah dia) tidak akan campur baik,susah atau senang," demikianlah begitu hancurnya hati seorang ibu yang melahirkan kita apabila anak yg dikandung 9bulan didalam rahim itu menderhaka kepadanya semata-mata ingin mengecapi apa yang dia mahukan..

Aku rasa bagai nak menangis bila dengar ibunya kata begitu, sebab apa? Sebab aku tak pernah buat mak aku macam tu even sejahat-jahat aku pun.. Kepada anak muda, janganlah kita menderhaka kepada ibu bapa sesungguhnya segala larangan dan nasihat mereka ada maksud disebaliknya..

Dalam kekecewaan aku, aku tetap tak sanggup apabila seorang ibu yang mengandungkan kita selama 9 bulan didalam rahim, ditatangnya dengan penuh kasih sayang, dibelai dan dijaga dengan baik telah mengeluarkan statement sedemikian rupa terhadap anaknya.. Aku tak menyalahkan ibunya kerana aku faham jauh siapa tidak terasa apabila anak buat begitu? Jauh disudut hati ibunya terasa akan perlakuan anaknya itu..

Aku mula memujuk ibunya supaya tidak berkata demikian sedangkan aku memang tiada apa-apa kaitan lagi dengan keluargannya sedangkan aku boleh sahaja cakap " Ahhh, persetankan sahaja gadis itu, bukan menjadi  tanggung jawab aku lagi untuk mengambil berat keatasnya." . Tetapi akal yang baik telah mematangkan aku supaya aku tidak bersikap lepas tangan sebaliknya aku menasihati ibunya supaya jangan berkata sedemikian kerana sebusuk-busuk dia tu tetap anakmu. Ya, memang dia keras kepala, tapi kita tak patut buat macam tu, kita nak dia jadi baik dan faham kenapa kita melarangnya berbuat begitu dan begini semata-mata untuk kebaikannya sahaja. Masih tidak terlambat lagi untuk menyedarkannya, Aku yakin suatu hari nanti dia akan berubah. Aku masih menaruh kepercayaan aku kepadanya untuk berubah.

Kadang-kadang aku pun tak paham kenapa dia selalu salah anggap setiap perbuatan aku? Sedangkan aku nak dia jadi baik-baik sahaja dikemudian hari. Apa yang aku larang itulah yang ibunya juga akan larang sebab aku tahu apa yang ibumu mahukan.. Dusta aku jika aku berkata yang ibumu tidak kisah apa yang terjadi kepadamu sepanjang kamu bersamaku...

ITU SEMUA DUSTA!

Ibumu meletakkan harapan keatasku untuk memberikan yang terbaik untuk anaknya dan itulah harapan yang terpapar dimata beliau. Kamu tahu? Secara automatik aku telah memikul tanggungjawab yang besar, apa terjadi kepadamu itu menjadi tanggungjawab aku dan aku tahu ibumu semestinya mencari aku dahulu sebelum mencari orang lain.. Tapi kamu? Masih dengan kawan barumu itu... "Ibumu Diderhakai Kawan Barumu Disanjungi.." . Nak tahu kenapa aku kata begitu? Disaat ibumu melarang kamu tapi kamu mempertahankan manusia itu, Kamu sanggup bermasam muka dan membuat satu scene yang dingin apabila dengan ibu kamu, Kamu sedar tak kamu sekarang telah melakukan penderhakaan terhadap ibu kamu? Aku nak sedarkan kamu daripada terus hanyut dalam dunia ciptaan kamu! Aku tahu aku sudah bukan sesiapa bagi kamu, tapi kamu sedarlah yang masih ada lagi orang yang sayang pada kamu!

Kesabaran aku benar-benar teruji dengan sikap dia kenapa susah sangat dia nak beralah? Dengan ibumu sendiri pun engkau susah nak beralah inikan lagi apabila dengan orang lain... Kamu tidak fahamkah concept GIVE AND TAKE? Kenapa begitu senang kamu mengucapkan concept itu tanpa kamu mengamalkannya?

Aku hanya ada satu sahaja nak cakap kepada dia jika diberi kesempatan, Aku harap dia akan meminta kemaafan kepada ibunya yang selama ini mengandungkannya selama 9 bulan, ditatang bagai minyak yang penuh, diberi ilmu yang cukup tapi malangnya dia telah menyebabkan ibunya begitu kecewa terhadapnya... Sedarkah kamu yang syurga kamu dibawah telapak kaki ibumu? Menderhaka kepada ibumu jawapannya tidak bau syurga sepanjang hidup kamu. Jika bau pun tak boleh inikan pula hendak masuk kesana bukan?Kamu tidak ada rasa malu kah apabila orang luar sendiri faham tentang ibu kamu sedangkan kamu terus terusan menimbulkan segala masalah ciptaan kamu sendiri? Aku tahu kamu akan marah dengan aku, tapi aku sekurang-kurangnya mahu sedarkan kamu daripada hanyut dan terus hanyut dalam dunia kamu... 

Aku maafkan segala kesalahanmu, tetapi kamu tolong tolong tolong jangan derhaka kepada ibu kamu sebab kamu ada dia. Sementara kamu ada dia kamu hargailah sementara dia masih hidup kamu jangan jadi macam aku menyesal tak sudah sehingga sekarang kerana tak sempat minta maaf dengan arwah bapa aku.. Selagi aku masih hidup ini lah aku nak nasihat kamu dan kamu terpaksa menadah telinga nak dengar segala bebelan aku, tapi lepas aku takda aku janji aku takkan gangu kamu lagi.. Biarkanlah aku aman di alam yang lagi satu tu lagi.. Last word, Aku nak kamu jangan berasa diri kamu itu terlalu hebat sehinggakan kamu boleh buat apa-apa sahaja terhadap orang lain, Ingatlah, Tuhan sentiasa melihat kamu..

Lelabi : Serious aku menitis air mata semasa menukilkannya betapa hancurnya hati seorang ibu terhadap anaknya.. Perkara ini benar-benar terjadi didalam hidup aku sendiri.. Aku tidak berbohong akan cerita ini..

Lelabilabi : Sorry, Labi-Labi terpaksa menggunakan kata ganti nama Aku instead of Labi-Labi kerana mengikut kesesuaian entry, Bagi Labi-Labi kata ganti nama Aku membawa maksud sesuatu yang lebih rapat dalam perhubungan semasa kita bercakap dengan orang lain..Hopefully korang semua tidak kisah..

Click Sini untuk tabung LabiLabi

Saturday, 22 October 2011

Mesti Baca : Mung Pahang Dok?



Click Sini untuk tabung LabiLabi

Website Pembongkar Kegiatan Syiah?

Salam semua,

Ok guys,

Kali ini Labi-Labi ada jumpa satu website yang dia memang menceritakan tentang syiah bagai ini. Kepada umat Islam Labi-Labi yakin yang anda semua mesti tahu apa itu Syiah kan? So yang menjadi masalah sekarang nie kepada yang bukan Islam yang tak tahu Syiah tu ape.

Ok, biar Labi-Labi terangkan mengikut kefahaman Labi-Labi kalau salah tolong betulkan ye,



Ok, dalam Islam terbahagi kepada 2 aliran *mungkin lah sebab Labi-Labi hanya tahu 2 ini je* iaitu aliran Sunnah Waljamaah dan Syiah. Golongan Syiah ini adalah golongan yang ekstrimis kalau nak tahu extreme macam mana mereka tu boleh tengok lah dalam link yang Labi-Labi akan beri dibawah..

Ok, maybe itu sahaja lah ulasan yang lain-lain tu boleh check sendiri dalam website blog itu oke?

Ok click ----->Syiah Malaysia

Ok, Kalau nak tengok orang Syiah ciom molot sesame jenis boleh tengok sini pulak still same website but different link ----> Ciom Molot



Click Sini untuk tabung LabiLabi

Anda Patut Lihat Video Clip Ini


Jom tengok video clip ini.. Anda pasti tersentuh..




Click Sini untuk tabung LabiLabi

Sakaratul Maut

~Sakaratul Maut~

“Kalau sekiranya kamu dapat melihat malaikat-malaikat mencabut nyawa orang-orang yang kafir seraya memukul muka dan belakang mereka serta berkata: “Rasakanlah olehmu siksa neraka yang membakar.” (niscaya kamu akan merasa sangat ngeri) (QS. Al-Anfal {8} : 50).

“Alangkah dahsyatnya sekiranya kamu melihat di waktu orang-orang yang zalim (berada) dalam tekanan-tekanan sakaratul maut, sedang para malaikat memukul dengan tangannya (sambil berkata): “Keluarkanlah nyawamu !”

Pada hari ini kamu dibalas dengan siksaan yang sangat menghinakan, kerana kamu selalu mengatakan terhadap Allah (perkataan) yang tidak benar dan kerena kamu selalu menyombongkan diri terhadap ayat-ayat-Nya”. (Qs. Al-An’am 93).

Cara Malaikat Izrail mencabut nyawa tergantung dari amal perbuatan orang yang berkenaan, bila orang yang akan meninggal dunia itu derhaka kepada Allah, maka Malaikat Izrail mencabut nyawanya secara kasar.

Sebaliknya, bila terhadap orang yang soleh, cara mencabutnya dengan lemah lembut dan dengan hati-hati.

Namun demikian rasa terpisahnya nyawa dengan raga tetap teramat menyakitkan.

“Sakitnya sakaratul maut itu, kira-kira tiga ratus kali sakitnya dipukul pedang”. (H.R. Ibnu Abu Dunya).

Di dalam kisah Nabi Idris a.s, beliau adalah seorang ahli ibadah, kuat mengerjakan solat sampai puluhan raka’at dalam sehari semalam dan selalu berzikir di dalam kesibukannya sehari-hari. Catatan amal Nabi Idris a.s yang sedemikian banyak, setiap malam naik ke langit. Hal itulah yang sangat menarik perhatian Malaikat Maut, Izrail.

Maka bermohonlah ia kepada Allah SWT agar di perkenankan mengunjungi Nabi Idris a.s. di dunia. Allah Swt, mengabulkan permohonan Malaikat Izrail, maka turunlah ia ke dunia dengan menjelma sebagai seorang lelaki tampan,dan bertamu kerumah Nabi Idris.

“Assalamu’alaikum, yaa Nabi Allah”. Salam Malaikat Izrail,

“Wa’alaikum salam wa rahmatulloh”. Jawab Nabi Idris a.s.

Beliau sama sekali tidak mengetahui, bahwa lelaki yang bertamu ke rumahnya itu adalah Malaikat Izrail.

Seperti tamu yang lain, Nabi Idris a.s. melayani Malaikat Izrail, dan ketika tiba saat berbuka puasa, Nabi Idris a.s. mengajaknya makan bersama, namun di tolak oleh Malaikat Izrail.

Selesai berbuka puasa, seperti biasanya, Nabi Idris a.s mengkhususkan waktunya “menghadap”. Allah sampai keesokan harinya. Semua itu tidak lepas dari perhatian Malaikat Izrail. Juga ketika Nabi Idris terus-menerus berzikir dalam melakukan kesibukan sehari-harinya, dan hanya berbicara yang baik-baik saja.

Pada suatu hari yang cerah, Nabi Idris a.s mengajak jalan-jalan “tamunya” itu ke sebuah perkebunan di mana pohon-pohonnya sedang berbuah, ranum dan menggiurkan. “Izinkanlah saya memetik buah-buahan ini untuk kita”. Pinta Malaikat Izrail (menguji Nabi Idris a.s).

“Subhanallah, (Maha Suci Allah)” kata Nabi Idris a.s.

“Kenapa ?” Malaikat Izrail pura-pura terkejut.

“Buah-buahan ini bukan milik kita”. Ungkap Nabi Idris a.s.

Kemudian Beliau berkata: “Semalam anda menolak makanan yang halal, kini anda menginginkan makanan yang haram”.

Malaikat Izrail tidak menjawab. Nabi Idris a.s perhatikan wajah tamunya yang tidak merasa bersalah. Diam-diam beliau tertanya-tanya tentang tamu yang belum dikenalnya itu. Siapakah gerangan ? fikir Nabi Idris a.s.

“Siapakah engkau sebenarnya ?” tanya Nabi Idris a.s.

“Aku Malaikat Izrail”. Jawab Malaikat Izrail.

Nabi Idris a.s terkejut, hampir tak percaya, seketika tubuhnya bergetar tak berdaya.

“Apakah kedatanganmu untuk mencabut nyawaku ?” selidik Nabi Idris a.s serius.

“Tidak” Senyum Malaikat Izrail penuh hormat.

“Atas izin Allah, aku sekadar berziarah kepadamu”. Jawab Malaikat Izrail.

Nabi Idris masih terpinga-pinga, beberapa lama kemudian beliau hanya terdiam.

“Aku ada hajat kepadamu”. Tutur Nabi Idris a.s

“Apa itu ? katakanlah !”. Jawab Malaikat Izrail.

“Kumohon engkau bersedia mencabut nyawaku sekarang. Lalu mintalah kepada Allah SWT untuk menghidupkanku kembali, agar bertambah rasa takutku kepada-Nya dan meningkatkan amal ibadahku”. Pinta Nabi Idris a.s.

“Tanpa seizin Allah, aku tak dapat melakukannya”, tolak Malaikat Izrail.

Pada saat itu pula Allah SWT memerintahkan Malaikat Izrail agar mengkabulkan permintaan Nabi Idris a.s.

Dengan izin Allah Malaikat Izrail segera mencabut nyawa Nabi Idris a.s. sesudah itu beliau wafat.

Malaikat Izrail menangis, memohonlah ia kepada Allah SWT agar menghidupkan Nabi Idris a.s. kembali. Allah mengabulkan permohonannya.

Setelah dikabulkan Allah Nabi Idris a.s. hidup kembali. “Bagaimanakah rasa mati itu, sahabatku ?” Tanya Malaikat Izrail. “Seribu kali lebih sakit dari binatang yang dicabut kulit hidup-hidup”. Jawab Nabi Idris a.s.

“Itu caraku yang paling lemah lembut,kulakukan terhadapmu”, kata Malaikat Izrail.

Masya Allah, lemah-lembutnya Malaikat Maut (Izrail) itu terhadap Nabi Idris a.s.

Bagaimana pula sakaratul maut kita? adakah kita di kalangan orang soleh atau sebaliknya?

“Sebarkanlah walau hanya satu ayat”
Imam Muda Hilal

Click Sini untuk tabung LabiLabi

Friday, 21 October 2011

Bagaimana Mencuci Kemaluan Dengan Betul (Penting) Jangan Pandang Ringan!



Bagaimana Mencuci Kemaluan Dengan Betul?
Lelaki :
Selepas membuang air kecil, disunatkan berdehem 2 atau 3 kali supaya air kencing betul-betul sudah habis keluar. Lepas itu, urutlah kemaluan dari pangkal ke hujung beberapa kali sehingga tiada lagi air kencing yang berada dalam saluran. Kemudian basuhlah dengan air sebersihnya.
Wanita :
Apabila membasuh kemaluan, pastikan dicuci bahagian dalam dengan menjolok sedikit dengan jari dan dipusing-pusingkan semasa dilalukan air bersih. Bukan dengan hanya menyimbahkan air semata-mata. Jika dengan melalukan air sahaja ia tidak membersihkan bahagian dalam kemaluan wanita yang berbibir-bibir itu.


Kenapa penting untuk kita bersihkan kemaluan kita dengan betul?
Ramai orang merasakan diri mereka cukup bagus dengan banyak amal ibadah, bersedekah dan lain lain, tetapi masih tidak terlepas dari azab api neraka.

Saidina Abu Bakar pernah hendak menyembahyangkan mayat seorang lelaki tetapi tiba-tiba tersentak dengan suatu benda bergerak-gerak dari dalam kain kafan lelaki itu. Lalu disuruh orang membukakannya. Alangkah terkejutnya apabila seekor ular sedang melilit kepala kemaluan mayat lelaki itu.

Saidina Abu Bakar mencabut pedang lalu menghampiri ular tadi untuk membunuhnya. Tetapi ular itu tiba-tiba berkata-kata. Katanya ”Apakah salahku kerana aku diutus oleh Allah untuk menjalankan tugas yang diperintahkan”. Setelah diselidiki amalan lelaki itu semasa hayatnya, jelas dia merupakan orang yang mengambil ringan dalam hal menyucikan kemaluannya setelah selesai membuang air kecil.

Betul atau tidak cara kita selama ini? Kalau tak betul, jom sama-sama betulkan supaya diri kita bersih dan suci.

Sumber : Gile Kentang

Click Sini untuk tabung LabiLabi

Perbezaan Antara Lelaki dan Perempuan

Salam semua,

Ok kali ini Labi-Labi share satu diagram yang dapat menunjukkan perbezaan antara lelaki dan perempuan. Bukan Labi-Labi nak memisahkan antara dua gender, tetapi itulah hakikatnya lelaki dan perempuan adalah berlainan.

Ok, tak kira kau perempuan yang bertukar jadi lelaki atau lelaki yang bertukar jadi perempuan kau tetap takkan boleh menafikan diagram dibawah ini. Sebab sila tengok diagram dibawah...


Ok, kepada yang pernah bekerja dibawah bos lelaki dan perempuan, sudah semestinya anda dapat merasai bagaimana kelainannya bukan? Sudah tentu kadang-kadang bos perempuan akan kadang-kala lebih mengikut emosi. Ye Labi-Labi akui memang ada jugak lelaki menggunakan emosi semasa melakukan sesuatu perkara, tetapi tidak sekerap perempuan kerana sudah itu fitrah mereka yang menggunakan emosi/nafsu melebihi menggunakan akal.

Ok, yang tadi baru  pasal kerja, tak masuk lagi bab dalam relationship lagi kan?

Ok, bab relationship pula, kadang-kadang anda perasan tak perempuan lebih menggunakan emosi dalam sesuatu hubungan rather than akal?Ok mungkin lah kadang-kadang ada jugak lelaki menggunakan emosi, tetapi tak de lah sebanyak perempuan menggunakan emosi dalam menilai dan mencari solution bagi sesuatu masalah itu. Mereka akan try untuk mencari jalan yang paling mudah. Anda fikir sendiri ye wahai kaum lelaki dan perempuan. Tetapi bagi lelaki pula mereka akan mencari jalan untuk menyelesaikan masalah dalam hubungan dan pilih jalan terbaik antara yang terbaik untuk menyelesaikannya.

Ok, kepada kaum lelaki anda pernah tak dalam perhubugan wanita itu minta jalan mudah dengan memutuskan sahaja hubungan itu? Kalau anda pernah so maknanya perempuan itu menggunakan emosi. Tapi jangan putus asa wahai lelaki sebab secara fitrahnya perempuan memang menggunakan emosi melebihi akal sebab tu  kuasa talak hanya pada lelaki sahaja..

Ok, bila masuk soal financial pula, Labi-Labi puji sikap sesetengah wanita yang betul-betul buat financial budget seperti mak Labi-Labi. Beliau memang bukan Labi-Labi nak puji mak sendiri lah tetapi Labi-Labi tak dapat cari lagi seorang yang betul-betul pandai menguruskan kewangan dan perbelanjaan seperti mak Labi-Labi. Anda boleh bayangkan bagaimana duit RM1000+RM500 boleh digunakan untuk perbelanjaan sebulan keluarga kami. Nak kata kehidupan makan pagi kais pagi pernah la pulak, makan mengalahkan orang gaji 2 3 ribu sebulan.. Nak tahu kenapa? Sebabnya mak Labi-Labi tidak menjadikan tabiat berhutang apabila membeli sesuatu.. Tapi kalau dah benda harga beribu-ribu terpaksa lah juga berhutang tapi kalau benda tu setakat ratus-ratus je mak Labi-Labi bayar cash je..

Ok, tapi bab financial Labi-Labi salute lah dekat kaum wanita sebab sesetengah mereka macam mak Labi-Labi.. Tapi ada jugak yang memang perabih boreh je, ibarat mendukung biawak hidup je jenis perabih duit pandai pastu nak mencari tu malas..Hopefully takde lah macam tu kan para pembaca Labi-Labi *Paragraph nie untuk semua wanita dan lelaki*

Ok, setakat itu je Labi-Labi nak celoteh sebab nak celoteh banyak-banyak pun bukan hangpa nak jegei *read : tengok* baca kan..

Lelabi : Baru Labi-Labi perasan yang semua paragraph dimulakan dengan OK! Adei!

Click Sini untuk tabung LabiLabi

Wednesday, 19 October 2011

10 Agenda Umat Islam Tidak Perlu Tahu

Salam semua, 

Labi-Labi ada nak share dengan anda semua satu artikel yang Labi-Labi dapat daripada FB. Sama ada betul atau tidak maklumat didalam ini Labi-Labi nak kita bersama-sama mencari dan menilainya sendiri. Wahuahualam...

Tahukah korang sebenarnya banyak benda yang yahudi laknat ni sembunyikan pada pengetahuan umum. 


1) Israel merupakan salah satu pembekal rokok terbesar dunia, namun rakyatnya tidak digalakkan menghisap rokok yang mereka cipta kerana mereka tahu akan bahana dalam kandungannya!.

2) Israel mempunyai kepakaran dalam mencipta vaksin dan mahir dalam ilmu perubatan, namun ilmu itu hanya untuk orang luar, kerana mereka tahu bahan kimia yang terdapat dalam ubat akan merosakkan untuk satu jangka masa panjang. Penduduk israel sendiri menggunakan Habbatus Sauda dalam perubatan harian.

3) Taktik kaum ibu di Israel ketika mengandung ialah si ibu/ isteri akan mendengar si suami membaca, menyanyi atau mereka akan menyelesaikan masalah matematik bersama-sama untuk mendapat bayi yang bijak dan petah kerana pada ketika ini fikiran dan perasaan si isteri adalah bersambungan dengan anak dalam kandungan berbanding anda bercakap padanya di perut.

4) McDonald di israel telah membuat pengubahsuaian contohnya dari segi minuman. Mereka menggantikan kopi berkafein kepada teh yang mengandungi polyphenols, iaitu unsur kimia yang berfungsi sebagai antioksidan berkekuatan besar untuk membuang sel rosak dan mencegah kanser. Kita disini masih lagi menggunakan KAFEIN BERBAHAYA!

5) Di Israel, mereka akan memakan buah-buahan dahulu sebelum memakan makanan utama. Ini kerana hakikatnya dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah. Sedangkan disini kita dimomokkan dengan memakan buah-buahan sebagai pencuci mulut.

6) Israel terus melakukan berbagai usaha untuk menghancurkan Masjid Al Aqsha dan Qubah Shakhrah sejak 50 tahun yang lalu dengan menggali bawah tanah masjid tersebut agar runtuh dengan sendirinya?

7) Majoriti buku sejarah di dunia mengatakan Negara-negara Arab yang menyerang Israel terlebih dahulu pada perang tahun 1967? Padahal faktanya, Israel yang menyerang Negara-negara Arab terlebih dahulu kemudian mereka merebut kota Al Quds dan Tebing Barat? Tetapi mereka mengatakan serangannya itu adalah serangan untuk menjaga diri dan antisipasi?

8 ) Di Palestin, penduduk kristian Palestin dan Palestin Muslim bersatu melawan penjajah yahudi

9) Pelajar-pelajar di sekolah dilatih dengan taktik ketenteraan dalam bersukan seperti menembak dan mamanah bagi melatih otak memfokus sesuatu perkara dan mempersiapkan diri jika perkhidmatan diperlukan dimasa akan datang.

10) Hosni Mubarak merupakan tulang belakang Israel dan Amerika selama 30 tahun

Credit : Facebookers!
Click Sini untuk tabung LabiLabi

Saturday, 8 October 2011

Bila lelaki sayang kamu wahai perempuan

BILA LELAKI BETUL2 SERIUS DALAM PERCINTAAN….

Disclaimer Note : Please open your mind, heart and feel free from everything before you judge me. I know when i post this entry maybe someone will feel uncomfortable with what I am writing now. And very very very sorry if my English becoming MANGLISH ( Malay + English = Manglish) because I'm still addict to sambal belacan and it tune my tongue until now. To those who are girls, please read this because it is crucial if u currently have boyfriend, and it is important if you don't have any BF  yet, and don't read this if u are planning not to love someone called a MAN.
  1. Kecantikan kamu diketepikan…keikhlasan kamu diutamakan... (Kecantikan akan dimamah usia apabila semakin usang jasad kita, tapi keihlasan dan ketulusan hati kamu akan memberi kesan kepada hubungan kita..)
  2. Apabila timbul orang ketiga, dia akan hilang akal dan sanggup berbuat apa saja untuk merebut kembali kekasihnya. ( Yeah, that correct, Labi-Labi akan lakukan apa sahaja untuk dapatkan kamu)
  3. Si dia akan sentiasa menghantar sms..walaupun tidak dibalas..ini tanda si dia sentiasa memikirkan kamu… 
  4. Si dia sanggup menitiskan air mata demi kekasihnya.. Bukan semua lelaki anggup menitiskan air mata hanya untuk seorang perempuan. Tidakkah kamu terharu melihat seorang lelaki yang sanggup menitiskan air mata demi kamu. Itu membuktikan cintanya begitu kuat buatmu. (Labi-Labi tak pernah nangis untuk kamu! *nada confident dengan  riak muka tak reti nak menipu padahal dia lah paling suke nangis*)
  5. Sentiasa menghiburkan hati kamu dikala gundah...Sentiasa bersungguh melakukan sesuatu untuk kamu.. (Yang ini Labi-Labi sendiri tak tahu nak jawab sebab terlalu subjective jika hendak mengukur usaha yang sedaya upaya, but i hope u will realize that I'm really committed to cheer you up when you are sad )
  6. .Jangan kamu anggap teman lelakimu seorang yang kuat membebel  Sekiranya setiap masa dia cuba memberi kamu nasihat. Ingat, nasihat bermaksud mengingati. ( Strongly agree, Labi-Labi mengaku memang Labi-Labi kuat membebel, susahkan nak cari lelaki yang kuat membebel macam perempuan? Mungkin Labi-Labi mewarisi mak Labi-Labi kot, But dear percayalah Labi-Labi, takkan membebel jika sesuatu tu pada pandangan Labi-Labi kemudian hari akan menimbulkan lebih banyak masalah daripada kebaikannya )
  7. Jika sudah sayang, macam-macam akan kamu fikirkan termasuklah bimbang akan kehilanganya. Begitu juga jika teman lelakimu menyatakan dia selalu memikir dan risaukan kesudahan hubungan kamu. Ini bermakna dia selalu fikirkan mengenai hubungan kamu dan bagaimana untuk menyelamatkannya dari berakhir begitu sahaja ( Labi-Labi sering kali terfikir akan perkara ini, bukan maknanya tidak percaya tapi Labi-Labi risaukan akan perhubungan Labi-Labi akan berakhir di tengah jalan, For GOD sake, Labi-Labi tak pernah layan perempuan yang pernah bercinta dengan Labi-Labi melebihi wanita yang sedang bertakhta dihati Labi-Labi sekarang ini. Labi-Labi akan cuba sedaya upaya untuk menyelamatkan daripada menyerah begitu sahaja sebab bagi Labi-Labi jika hubungan ini berakhir ditengah jalan mungkin Labi-Labi menutup pintu hati Labi-Labi tapi bukan bermakna Labi-Labi gay tapi serik akan kehilangan orang yang kita sayang )
  8. Ada juga lelaki yang cepat berasa sensitif dan mudah marah sekiranya apa yang diperkatakannya tidak diambil perhatian, lebih-lebih lagi dari orang yang dia sayangi. Baginya kamu bersikap acuh tidak acuh. Hal ini boleh menimbulkan perasaan cemburu meluap-luap, tambahan pula sekiranya kamu boleh menjadi pendengar setia apabila berdampingan dengan orang lain. Pasti dia merasakan dirinya tidak berguna pada kamu..
  9.  Lucu tapi hakikatnya begitulah apabila teman lelakimu berperangai tidak ubah seperti anak-anak kecil semata-mata untuk mendapat perhatian daripadamu. Si dia mahu bermanja dan inginkan kekasih hatinya melayannya lebih daripada orang lain yang pernah kamu sayang. Kalau dia merajuk hati, sesekali cubalah untuk memujuknya. ( I strongly AGREE with this one, do you ever realize that I'm trying to get your attention? You know, I don't remember when was the last time you coax me, yeah what I said is truth so I hope you will take note and never angry or " touching " with me )
  10. Kamu hadapi masalah dan orang pertama yang datang membantumu adalah teman lelakimu. Tandanya dia tidak mahu melihat kamu susah dan rasa bertanggungjawab untuk membantu. ( I always offering my self and asking you if you have any problem just tell me, I promise I will try my best to help you, but you insist to tell me lately, then for what i become your boyfriend if i can't help you dear?)
  11. Sekiranya teman lelakimu sentiasa bertanyakan soalan yang sama, “you masih sayang i?”, jangan anggap itu satu persoalan yang membosankan. Itu tandanya si dia tidak mahu kasih sayang kamu kepadanya menjadi luntur. Sebab itulah, kalimah tersebut sentiasa diulang-ulang agar kamu tahu betapa si dia sentiasa mahu kamu ingat diri kamu sudah dimiliki olehnya..
  12. Tidak suka kamu memakai seksi...kerana tidak suka kamu diperhatikan lelaki lain walaupun berlengan pendek...
  13. Dia berusaha mengongkong kebebasan kekasihnya kerana perasaan cemburunya yang meluap-luap.
  14. Dia sentiasa mengawasi pergerakan kekasihnya kerana dia sentiasa berasa curiga.
  15. Dia mudah merasa cemburu dan sensitif apabila kekasihnya tidak menumpukan sepenuh perhatian kepadanya. ( Yeah, but Labi-Labi pun tak tahu dia perasan akan hal ini atau tidak.. I hope dia sedar lah.. )
  16.  Dia tidak akan melayan perempuan lain yang tidak ada urusan penting dengannya. 
  17.  Kalau ditinggalkan oleh kekasihnya, ia akan berasa serik dan tidak percaya dengan cinta perempuan lain namun dia sentiasa mengharap kekasihnya kembali kepadanya. ( Deep in my heart, this is what i will do if you dump me )
  18.  Dia tidak suka kamu keluar malam…tanda ingin menjaga pandangan org terhadap kamu...
  19.  Dia tidak akan berlaku curang kepada kekasihnya namun jikalau dia dia berbuat demikian itu bererti hatinya belum 100 peratus mencintai kekasihnya. 
  20.  Dia tidak suka ada lelaki lain mendekati kekasihnya. ( Labi-Labi tak suke lelaki mendekati kamu sebab Labi-Labi tak suke FULLSTOP. If u like any guy and don't hesitate to tell me... )


HARGAILAH Lelaki dan terimalah mereka seadanya…. Berilah diri kamu peluang untuk kembali mencintai seseorang yang bergelar LELAKI.

Lelabi : These all totally reflect me



Click Sini untuk tabung LabiLabi